Bastionul Theresia, o mărturie peste veacuri a ceea ce a fost odată cetatea Timișoarei, a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare. Lucrările de reabilitare au ajuns la final, iar autoritățile speră ca timișorenii și mai ales turiștii să fie atrași de unul dintre cele mai monumente istorice din oraș.

Lucrările de reparații de la Bastionul Theresia din Timișoara au fost finalizate. A fost curăţat şi reparat pavajul de piatră naturală, s-au reabilitat platformele pietonale din lemn şi au fost curăţate şi reparate zidurile. Totodată, s-a lucrat şi la tencuielile şi zugrăvelile exterioare.

"Bastionul este acum mai atrăgător pentru turişti. Ne prezentăm în 2023 cu un obiectiv demn de o Capitală Europeană a Culturii, un spaţiu îngrijit şi pus la punct, aşa cum ne place să vedem în marile oraşe europene. (...) Punem accent pe mentenanţă, pentru că este mult mai eficient şi ieftin să întreţii, decât să repari", a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Județean Timiş, instituție care administrează imobilul și a asigurat investiția de peste 1,6 milioane de lei.

Bastionul a mai fost reabilitat şi în anul 2010, printr-un proiect european Phare, lucrarea de atunci fiind realizată de constructorul care a refăcut şi Castelul Neuschweinstein, din Germania.

Istoria Bastionului Theresia

Bastionul Theresia a fost construit în secolul XVIII, după ce armata habsburgică a cucerit orașul, aflat până atunci sub ocupație otomană. Una dintre măsurile luate a fost aceea de a reface fortificațiile și de a construi bastioane de apărare adaptate noilor tehnici de luptă. Cele ridicate în perioada otomană erau din pământ cu parapete din lemn masiv, ceea ce le făcea vulnerabile în fața tunurilor din secolul XVIII.

Habsburgii au construit nouă bastioane de apărare între anii 1732 și 1761 și trei porți de acces. În acea perioadă era o adevărată știință ridicarea unei cetăți, fiind necesare și cantități foarte mari de material: piatră, calcar, argilă și lemn.

De-a lungul timpului, Bastionul Theresia a avut funcția de apărare și a servit  ca depozit de alimente. În perioada 1744-1745 a primit numele actual în cinstea împărătesei Maria Theresia și a rămas singurul dintre cele nouă bastioane de apărare care nu a fost demolat  în secolele XIX – XX.

 

Răzvan IDVOREAN