Primăria Municipiului Timișoara somează proprietarii de clădiri degradate să înceapă lucrările de reparații. În acest sens, au fost emise un număr de 1.835 de somații, expediate cu confirmare de primire. Autoritățile locale spun că în situația în care proprietarii nu au confirmat primirea prin poștă a somației, se va proceda la remiterea prin semnătură sau afișarea la domiciliu a documentului.

Ulterior, proprietarilor le revine obligația de a notifica autoritățile cu privire la măsurile întreprinse, până la data de 15 noiembrie a anului curent.

În cazul în care proprietarii nu vor începe efectuarea lucrărilor de întreținere, îngrijire sau remediere necesare, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor impozitul aferent clădirii neîngrijite va fi majorat la nivelul cotei de majorare care a fost stabilită de curând prin hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

„Este o măsură necesară mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu foarte degradate care riscă să dispară din cauza lipsei măsurilor de reabilitare. Noi am făcut și un inventar la nivelul zonei centrale - situl Cetate și ansamblul urban Corso - unde avem 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizație de construire și termen de execuție în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă și necesită rapid intervenții. Mai ales pentru zona istorică, taxăm lipsa de acțiune, dar venim și cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord pentru reabilitarea clădirii istorice în care locuiesc”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Pentru proprietarii care locuiesc în clădiri de patrimoniu și se pun de acord pentru accesarea programului de sprijin financiar, Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara le stă la dispoziție pentru detalii și consultanță de specialitate prealabilă. De la începutul anului și până acum, consilierii biroului au avut 78 de întâlniri de consultanță pentru cei interesați de programul de sprijin financiar sau pe diverse teme legate de reabilitarea clădirilor istorice.

Biroul Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara se află în Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2.

Informații de contact: e-mail - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon - 0752.224.171 sau 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9 – 16. (I.N.)