De Ziua Timișoarei, 3 august, așa cum a fost an de an, Consiliul Local al Municipiului Timișoara își manifestă recunoștința pentru timișorenii care au contribuit la creșterea prestigiului municipiului bănățean, apărători și luptători pentru libertate, artiști, sportivi sau alte personalități care au excelat în domeniile lor. Astfel, cu acest prilej, o serie de personalități care și-au legat numele de Timișoara, doamna Cornelia Fiat și domnii, Teodor Stanca, Petru Mirciov, Silviu Oravitzan, Ignaz Fischer, Iosif Rotariu, sunt propuse pentru a primi acest titlu de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Timișoara.
Domnul Teodor Stanca a fost unul dintre liderii marcanți ai revoltelor studențești de la Timișoara, ȋndreptate ȋmpotriva invaziei sovietice din Ungaria, în anul 1956. După 1989, domnul inginer Stanca s-a înscris în Partidul Național Țărănesc-Creștin și Democrat și a desfășurat activitate în folosul comunității în interiorul acestui partid. De asemenea, Teodor Stanca și-a adus un aport important la înființarea Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Timiș-Timișoara și a fost ales prin vot președintele acestei asociații. În legislatura 1996-2000, domnul Stanca a fost ales, prin vot, de către cetățenii României, deputat român, reprezentant al județului Timiș pe listele partidului P.N.Ț.-C.D..
Domnul Petru Mirciov s-a numărat printre cei 44.000 de cetățeni ai României care au fost deportați ȋn Câmpia Bărăganului în vara anului 1951, de către regimul comunist instaurat în țară după încheierea celui de-al doilea război mondial. După 1989, a fost fondator al Uniunii Bulgarilor din Banat - România și a activat în această uniune o lungă perioadă de timp. În legislatura 2000-2004, domnul Mirciov a fost ales deputat pe listele Uniunii Bulgarilor din Banat - România, iar în anul 2006, urmând o veche tradiție moștenită din familie, s-a înscris în Partidul Național Țărănesc Creștin - Democrat.
În 2017 a fost ales prin vot președintele Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, filiala Timișoara, exercitându-și acest mandat (prelungit din cauza virusului chinezesc) până în 2022, iar în primăvara acestui an, prin votul Consiliului de Conducere al asociației, a obținut cel de-al doilea mandat (trei ani) de președinte al asociației.
Doamna Cornelia Fiat a fost, de asemenea, deportată ȋn Bărăgan și, dupa 1990, s-a afirmat ȋn viața civică a Timișoarei, ca vicepreședinte al A.F.D.B. Timișoara.
„Cele trei personalități au promovat - prin propria ținută - demnitatea ca valoare socială și, cu ei ca exemplu, ȋntreaga societate românească a fost pusă ȋn fața valorilor sale morale și istorice”, se arată într-un comunicat transmis mass-media de către Serviciul de Comunicare al primăriei municipiului Timișoara.
Domnul Ignaz Fischer este una dintre cele mai importante personalități ale Forumului Democrat al Germanilor din Banat. În decursul celor 96 de ani de viață s-a implicat activ în viața comunității din dorința de a face bine semenilor săi.
Artistul vizual Silviu Oravitzan, începând cu anul 1968, a avut expoziții de anvergură din ce ȋn ce mai largă, ce i-au purtat lucrările, din România, ȋnspre zeci de galerii prestigioase din marile orașe ale lumii: Paris, München, Geneva, Viena, New York, Manchester, Creta, Aachen, Lisabona, Meinz, Meisenheim, Luxemburg, Budapesta, Marsilia și multe altele. Este de menționat expoziția de la Muzeul de Artă Catolică din New York - alături de Salvador Dali.
Fotbalistul Iosif Rotariu s-a remarcat prin merite sportive excepționale, prin care a contribuit la promovarea Municipiului Timişoara ȋn lume și rămâne ȋn amintirea iubitorilor de fotbal, fiind parte din naționala de fotbal a României la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Italia - 1990, atunci când a reușit să-l blocheze pe Diego Maradona într-un meci din grupă, România-Argentina (1-1). De asemenea, emblematicul fotbalist din Banat care a evoluat la „Poli” Timișoara, după transferul la Steaua București a jucat titular, finala Cupei Campionilor Europeni, ediția 1988-1989, pe gazonul stadionului „Nou Camp” din Barcelona, unde team-ul din Ghencea a evoluat împotriva vestitei echipe italiene A.C. Milan. În perioada în care a evoluat pentru echipa turcă Galatasaray (1990-1992), Iosif Rotariu a câștigat campionatul Turciei, Cupa Turciei și SuperCupa Turciei, la capătul ediției 1990/1991.
Cornel Seracin