Ținând cont de faptul că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.

Cauzele principale de izbucnire a incendiilor în lanurile agricole sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.

Pentru a preveni producerea unor astfel de incendii, specialiștii recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de minim 20 m;
  • parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
  • direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
  • strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
  • este strict interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
  • în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă;
  • lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.
  • asigurarea personalului care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc) pentru stingerea unui incendiu.

ISU Timiș a transmis că la începutul acestei săptămâni pompierii au fost solicitați să intervină la 16 incendii de vegetație uscată și culturi agricole în județ. În urma acestora, din cauza secetei și schimbării frecvente a direcției vântului, au fost afectate peste 130 de hectare de culturi agricole (grâu și rapiță) și mai bine de 80 ha de vegetație uscată și miriște. Totodată, incendiile de vegetație uscată au afectat 150 de pomi fructiferi, peste 30 de traverse de la o cale ferată dezafectată, un utilaj agricol, un adăpost de animale și o anexă gospodărească.

 

Răzvan IDVOREAN

Sursă foto: ISU Timiș