Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va planta un nou stejar în fața garnizoanei din Timișoara. Acesta va lua locul stejarului plantat de Regele Ferdinand I, în 1 mai 1923, care s-a uscat și nu a mai putut fi salvat. 

După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea clădirii din Piața Libertății, stejarul va fi ridicat și donat Facultății de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. Lucrătorii Horticultura, cu sprijinul Societății de Transport Public Timișoara (STPT), vor îndepărta stejarul uscat în cursul zilei de vineri, 13 mai. 

Grav afectat de lucrările începute în 2012 în Piața Libertății, în timpul cărora rădăcinile arborelui au fost distruse, acesta nu a avut nicio șansă de a mai fi salvat. Tăierea lui a devenit urgentă din motive de siguranță, atât pentru vizitatorii pieței, cât și pentru clădirea istorică din apropiere. 

Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultății de Arte și Design din Timișoara și va fi transformat într-o operă de artă, care va fi amplasată într-un spațiu public. 

În data de 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind așteptată să participe și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

”Tăierea stejarului cel mai iubit este un moment dureros pentru Timișoara, dar din păcate de câțiva ani nu mai putea fi salvat. Mă bucur mult că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația de a planta în locul lui un alt stejar, ca semn de respect pentru legătura specială pe care Timișoara o are cu Casa Regală și pentru valorile comune pe care le împărtășim,” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei. 

În cursul acestui an, Primăria Municipiului Timișoara și Horticultura vor realiza mai multe intervenții asupra celuilalt stejar din piață, plantat tot în 1923 de Regina Maria, aflat încă în viață. Intervențiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiștii Asociației Peisagiștilor din România (ASOP) - Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului amintit, nu există garanții că acesta va mai putea fi salvat. 

 

Ioana NICOLESCU