Programul cultural al Timișoarei în anul premergător celui în care orașul va fi Capitală Europeană a Culturii, a ajuns subiect de circ pentru politicienii locali, care nu ratează nici un moment de a se împroșca unii pe alții cu noroiul din străzile pe care încă nu au apucat să le asfalteze.
În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanțare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timișoara. Ei bine, liberalii au refuzat de această data să voteze proiectul, invocând, printre altele, lipsa unor festivaluri îndrăgite de oameni. Reacția primarului Dominic Fritz a fost una cât se poate de dură:
”Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiție pentru orașul nostru, printre care: Ruga Timișoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timișoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formație Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluției din 1989 sau spectacolul de Revelion. După ce anul trecut, când din motive de pandemie nu s-a putut organiza Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, că aș avea ceva împotriva muzicii de folclor - acum au votat ei înșiși împotriva agendei care cuprinde și acest festival. M-am obișnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranța ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriașă oportunitate de promovare a Timișoarei în decenii - Capitala Europeană a Culturii”, a transmis primarul Dominic Fritz, venit din partea USR.
Liberalii au remarcat absența din agenda culturală a mai multor evenimente de tradiție: Festivalul de Operă și Operetă în aer liber, Bega Bulevard, JazzTM și Timfloralis. De asemenea, aceștia au subliniat că Ruga Timișoarei a fost transformată în ”Banatica”, un eveniment ce aduce laolaltă ruga și Ziua Minorităților.
”De ce nu poate să apară cuvântul rugă, de ce trebuie să-l îmbrăcăm în alte forme? De ce vă este rușine cu acest termen?”, a întrebat liberalul Dan Diaconu.
Reprezentanții PNL au mai transmis că proiectul nu a fost prezentat și discutat cu nimeni, nu a fost dezbătut în comisiile de specialitate și de aceea au cerut retragerea acestuia de pe ordinea de zi.
”Consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu își exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Stimați colegi ai USR, votul “contra” de azi este un nou îndemn la dialog și o impulsionare să faceți management, nu acuze (…) Proiectul nu a strâns nici voturile tuturor consilierilor din USR, asta nu s-a văzut?”, a precizat viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
Timișoara este un pol economic, dar și un loc în care românul, ungurul, neamțul și sârbul stau la aceeași masă și spun glume unii pe seama altora, fără să se supere. Este un oraș cultural, dar și o urbe în care fiecare grup etnic ține la tradițiile sale și ori de câte ori cineva va încerca să le modifice forțat, răspunsul va fi unul ferm. Acest lucru sper să îl înțeleagă politicienii locali, indiferent de culoarea politică și faptul că devoltarea unei comunități nu presupune pierderea identității.
Răzvan IDVOREAN