A fost semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru prima parcare publică supraetajată din Timișoara. 

Firma câștigătoare este Studio Art Construct, lider de proiect și subcontractanții Total Grup Solutions, General Lux Therm, Civ Indust Proiect și Evam Constal.

Parcarea se va afla la marginea Inelului I rutier al municipiului, în apropierea Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și va asigura o parte din necesarul de locuri pentru spital, dar și pentru zona centrală. 

Proiectul prevede o construcție de patru sau cinci etaje, în regim de înălţime 2S/S+P+2E+terasă și etaj parțial. Construcția va fi dotată cu un lift și va avea locuri dedicate persoanelor cu dizabilități, conform legislației în vigoare.

Avem în vedere aprovizionarea clădirii cu panouri solare ca sursă alternativă prin proiect. De asemenea, șase locuri de parcare vor fi dotate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice și vor fi incluse și locuri pentru biciclete. Viitoarea parcare are un număr estimat de 250 de locuri, iar cu o ocupare zilnică de cinci mașini/loc/zi, clădirea va deservi 1.250 de mașini pe zi, a spus viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

În ceea ce privește echiparea, clădirea va corespunde exigențelor tehnice de funcționalitate stabilite prin reglementările tehnice, de patrimoniu și de mediu aflate în vigoare, respectiv: dotarea clădirii cu cel puțin un lift, posibilitatea de a folosi energie solară pentru iluminatul clădirii (ca sursă alternativă), sistem de supraveghere video, sistem complet de taxare, borne luminoase de direcționare a autovehiculelor, instalație de ventilare și purificare a aerului, instalațiile de canalizare ale parcajului vor asigura preluarea apelor pluviale.

Valoarea contractului este de 188.160 lei, TVA inclus, iar termenul de realizare a tuturor documentațiilor este de 150 de zile.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara spun că intenționează să mai construiască o parcare publică și în zona Oituz, locația acesteia urmând să fie stabilită de Planul urbanistic zonal, care este momentan în lucru.

 

Ioana N.