Naționala masculină de hochei pe gheață a României a participat în ultimele zile la Campionatul Mondial ce se desfășoară în Slovenia. Duminică, la finalul meciului cu Ungaria, sportivii tricolori etnici maghiari au intonat imnul  așa-numitului Ținut Secuiesc.

Vicepremierul Sorin Grindeanu nu a întârziat să sancționeze gestul scandalos, și a declarat următoarele: ”Înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru”.

Din grupul de etnici maghiari nu au făcut parte și jucătorii români din națională, care s-au dat la o parte și nu au participat la mascaradă.

Și în trecut, în 2011, s-a petrecut un episod asemănător. La un meci dintre România și Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, etnicii maghiari au cântat imnul Ungariei, iar în anul 2017 mai mulți dintre jucătorii "naționalei" U18 de hochei a României, strânși pe gheață după câștigarea grupei valorice IIA a Campionatului Mondial și promovarea în grupa valorică IB, s-au filmat în timp ce intonau imnul secuiesc.

Vă reamintim, așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%).  Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, în vreme ce autoritățile centrale transmit că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe criterii etnice.

 

Răzvan IDVOREAN

sursă foto: debanat