Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara ar putea deveni materie opțională pentru elevii de liceu, dacă propunerea înaintată de Marilen Pirtea va trece de Senat.

Istoria Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara este la un pas de a ajunge materie opțională pentru elevii din liceele și școlile profesionale din România.

Propunerea a fost înaintată de Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș și rector al Universității de Vest. Inițiativa legislativă a trecut de Camera Deputaților cu 215 voturi pentru, 17 împotrivă și 44 de abțineri.

Viitorul manual va fi realizat de Ministerul Educației în colaborare cu asociațiile de revoluționari, iar profesorii care vor preda disciplina vor putea beneficia de pregătire profesională de specialitate în cadrul cursurilor universitare.

 „Mi-aș fi droit un capitol integral în manualul obligatoriu de istorie, un capitol consistent, dar și această variantă de disciplină opțională la alegerea liceelor pentru a putea fi pusă într-un coș cu alte discipline este o variantă bună. (…) Așa cum a fost votată inițiativa mea, normele metodologice de aplicare a ei, curricula, toate celelalte programe cadru care vor apărea vor fi realizate de Ministerul Educației care se va consulta cu asociațiile de revoluționari, cu revoluționari reali, recunoscuți ca fiind parte în procesul Revoluției din 1989. Rămâne la latitudinea ministerului de a alege cele mai bune colective de lucru care să poată să vină cu adevărurile pe masă, a spus Marilen Pirtea.

Inițiativa legislativă urmează să ajungă pe masa Senatului, care este for decisional. Ca fapt divers, printre politicienii care nu au votat în favoarea propunerii lui Marilen Pirtea, se numără parlamentarul de Timiș, Cătălin Drulă ( USR ) care s-a abținut, în vreme ce fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a votat împotrivă.

Dacă va trece de Senat, noua materie ar trebui să fie predată elevilor de liceu și din școlile profesionale începând cu anul școlar 2023-2024.

 

Răzvan IDVOREAN