Au fost stabilite tarifele pentru vizitarea principalelor muzee din Timișoara, valabile în anul 2022. Cele trei instituții muzeale care aparțin de Consiliul Județean, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Artă și Muzeul Satului Bănățean, așa cum era normal, au fixat prețurile pentru biletele pe care vizitatorii trebuie să le cumpere la intrare, însă nu toate au acceptat să le facă publice, după o săptămână de la intrarea în 2022. Să le luăm pe rând.


Este cunoscut faptul că reprezentanții Consiliului Județean Timiș au apelat la un „Bilet unic de vizitare” pentru toate cele trei mari muzee pe care le-am enumerat mai sus. Valoarea acestuia este de 24 de lei și, dacă doriți, prin achiziționarea lui puteți trece pragul celor trei instituții. Așa cum de altfel este și normal, dacă nu doriți să le vizitați pe toate, puteți plăti separat un bilet de intrare pentru fiecare muzeu în parte.

Muzeul Național al Banatului

La Muzeul Banatului prețul unui bilet întreg de intrare variază între 8 și 16 lei, în vreme ce studenții trebuie să scoată din buzunar între 2 și 4 lei, în funcție de expoziția ce poate fi vizitată. Pentru filmare în incinta muzeului, un turist trebuie să plătească o taxă de 103 lei/oră, iar pentru a fotografia în
interiorul expozițiilor, 31 de lei/oră.
Mai sunt și alte taxe anunțate de reprezentanții muzeului pentru anul 2022, precum cea de prezentare a unor rezervații naturale: 62 de lei / grup sub 20 de persoane și 123 de lei / grup peste 20 de persoane.
Cei interesați pot apela și la consultanță de specialitate, însă aceasta îi va costa 86 de lei/oră dacă doresc informații de la un muzeograf și 123 de lei/oră dacă datele vor fi prezentate de un cercetător expert.

Turiștii care sunt interesați de un ghid care să îi însoțească în centrul istoric al Timișoarei și să le povestească despre trecutul orașului trebuie să
scoată din buzunar 154 de lei/grup.
În ceea ce privește reducerile, după cum ați observat, de acestea se bucură doar studenții, care beneficiază de un discount de 75%.
Legat de gratuități, aceste sunt acordate următoarelor categorii: preșcolari și elevi, copil cu handicap și persoanei care îl însoțește, adult cu handicap și persoanei care îl însoțește, persoanelor care fac parte din Uniunea Artiștilor Plastici și Consiliul Internațional al Muzeelor.

Muzeul Național de Artă

Adulții care doresc să viziteze Muzeul de Artă din Piața Unirii trebuie să plătească 20 de lei pentru un tur complet sau 16 lei/expoziție. Studenții
beneficiază de reducere, astfel că tinerii care sunt înscriși la o facultate vor scoate din buzunar doar un sfert din prețul unui bilet întreg.
Tariful taxei de ghidaj pentru un grup care nu depășește zece persoane este de 100 de lei/oră.
Pentru elevii de gimnaziu și liceu prețul biletului se stabilește în funcție de un protocol pe care instituția de învățământ la care studiază îl are sau nu cu Muzeul de Arta. Dacă acesta există, pe elev îl va costa 7 lei intrarea, dacă nu, va trebui să scoată din buzunar suma de 10 lei.
Și la Muzeul de Artă au fost fixate taxe de filmare și fotografiere, care sunt 200, respectiv 100 de lei.
Mai sunt și alte tarife care se aplică pentru vizitarea unor expoziții de tezaur, de importanță națională sau internațională, pe care personalul
muzeal le va prezenta la fața locului. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de a închiria anumite săli ale muzeului pentru organizarea unor
evenimente.

Muzeul Satului Bănățean

Așa cum am prezentat pe scurt ofertele celor două muzee de mai sus, am vrut să vă aducem în atenție și tarifele pe care reprezentanții Muzeului Satului le cer persoanelor care doresc să viziteze minunatele gospodării din secolele trecute sau frumoasa Biserică ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavriil”, construită în anul 1746 la Remetea Luncă și mutată ulterior. Nu am putut face acest lucru pentru că până în momentul redactării articolului reprezentanții Muzeului au refuzat să ne spună care sunt tarifele pentru anul 2022. Deși ni s-a spus că tarifele au fost deja fixate, am fost amânați de două ori, prima dată cu justificarea că nu au fost postate pe
pagina oficială a instituției, iar a doua oară cu promisiunea că le vom primi în 10 ianuarie, atunci când vor intra în vigoare.
Fără doar și poate este inexplicabilă această atitudine secretoasă legată de valoarea unor bilete de intrare la un muzeu. Totodată nu înțelegem din ce cauză prețurile biletelor nu au fost publicate pe pagina oficială a instituției, din moment ce valoarea acestora este deja cunoscută.

Răzvan IDVOREAN
Foto: galerie Muzeul Național al Banatului