Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) propune majorarea tarifelor pentru călătoriile în Timișoara și în zona metropolitană. Prețul unui bilet unic de călătorie ar urma să fie 4 lei și cel al unui abonament general pe 30 de zile,130 de lei. 

Noile tarife urmează să intre în vigoare doar după aprobarea de către Societatea Metropolitană de Transport Timișoara (SMTT) și Consiliul Local Timișoara. 

Conform reprezentanților societății, ajustarea tarifelor de călătorie este determinată de creșterea semnificativă a prețurilor pentru energie electrică și combustibil, piese de schimb pentru mijloacele de transport în comun, gaz metan și de creșterea anuală a inflației. 

Cheltuielile de combustibilul au crescut de la 6,03 milioane, în 2016, la 10,7 milioane în 2021, cele de energia electrică de la 3,9 milioane, în 2016, la 11,2 milioane în 2021, iar cele pentru gaze naturale de la 414.800 de lei, în 2016, la peste un milion de lei în 2021. 

 

Plan de restructurare a companiei: se vor desființa peste 150 de posturi

De asemenea, pentru a face față costurilor, compania va trece printr-o restructurare.

Societatea nu poate funcționa și în anii următori bazându-se în mare parte pe subvențiile acordate de Primăria Timișoara. În paralel cu acest plan de ajustare a tarifelor am lucrat și la unul de restructurare a companiei, pentru a eficientiza activitatea și pentru a scădea din costurile salariale. Astfel, în perioada următoare vom propune desființarea a 150 - 200 de posturi reprezentând personal auxiliar, fără legătură directă cu activitatea de transport. Restructurarea nu îi va viza pe cei care fac parte din personalul de bord (șoferi și vatmani) și pe cei care se ocupă în prezent de mentenanța mijloacelor de transport în comun. Vom asigura astfel că putem păstra un nivel salarial competitiv și, în același timp, ne vom asigura că frecvența curselor de transport public nu va fi afectată, a declarat Patriciu Mălin Rușeț, directorul interimar al STPT. 

În prezent, tariful pentru un abonament general este de 93 de lei, tarif care se aplică din data de 15 iulie 2009, în timp ce tarifele celorlalte titluri de călătorie (abonamente și bilete) se aplică începând cu data de 1 mai 2018, iar biletul unic, care este valabil 60 de minute, introdus prin HCL 324/14.06.2019, înlocuiește biletul pentru o călătorie de 2,5 lei la același tarif de 2,5 lei. 

 

Camelia B.