Autoritățile locale își propun să schimbe înfățișarea uneia dintre arterele importante de circulație din Timișoara, Calea Șagului. Primăria a lansat un proiect ce prevede transformarea bulevardului într-un coridor multimodal. 

Conform spuselor primarului municipiului, Dominic Fritz: „<<Magistrala verde>> este un culoar de mobilitate verde de trei kilometri, care va fi amenajat între Bulevardul 16 Decembrie 1989 și Calea Șagului, în integralitate – adică de la Podul Traian până la pasarela de la Shopping City, complementar carosabilului, cu atenție pentru nevoia oamenilor pentru spațiu public de calitate.

Bandă dedicată transportului public local nepoluant, piste de biciclete și trotuare late, încadrate de aliniamente și spații verzi generoase vor asigura deplasarea într-un mod sigur și confortabil pentru toată lumea. Toate amenajările vor ține cont de nevoile persoanelor cu mobilitate redusă: persoane cu dizabilități, vârstnici, copii. Zonele pietonale vor fi dedicate activităților sociale, comerciale și de odihnă. Întreg proiectul va pune în valoare zona istorică pe care o traversează, bogată în clădiri de patrimoniu valoroase”.

Primarul a mai precizat că „<<Magistrala Verde>> este viziunea actualei administrații despre amenajarea spațiul public în Timișoara: cu respect pentru cetățeni, mediu și patrimoniu construit”.

Documentația pentru elaborarea DALI și proiect tehnic pentru „Magistrala verde” este finalizată și se află în evaluarea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice. După primirea avizului urmează să aibă loc licitația pentru desemnarea proiectantului.

Pentru realizarea proiectului primăria își propune atragerea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Ioana N.