Proiectul de scumpire a gigacaloriei a fost retras, pentru a doua oară, de primarul municipiului, de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara. Consilierii urmau să voteze în cadrul ședinței, care a avut loc joi, 4 noiembrie, dublarea prețului gigacaloriei. Conform edilului, Colterm trebuie să aibă mai întâi posibilitatea de a răspunde tuturor întrebărilor legate de subiect, venite inclusiv din partea FALT. 

„O să retrag de pe ordinea de zi proiectul cu gigacaloria, deși este urgent. A intrat după dezbaterea publică Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), au mai făcut o adresă scrisă, cu o listă lungă de întrebări. Știu că și unii dintre dumneavoastră mai au întrebări și vreau să dăm șansa Colterm să răspundă la toate în scris, ca să clarificăm totul. În plus, chiar azi au mai fost niște discuții cu AMR și cu felul în care Guvernul va finanța din bugetul de stat termia în această iarnă. Știți foarte bine că săptămâna trecută a fost votată și legea plafonării, care prevede și o parte de subvenționare direct către UAT-uri pentru termie. Îl retrag ca să putem răspunde la toate întrebările (...) la cum includem ce vine din partea Guvernului” a declarat Dominic Fritz

Deși nu se știe deocamdată cât vor plăti timișorenii racordați la Colterm pentru încălzire și apă caldă iarna aceasta, primarul afirmă că majorarea tarifului este necesară și nu poate fi evitată. El așteaptă un răspuns și din partea Guvernului, care ar putea stabili costul facturilor.

Va trebui să existe o majorare, pentru că altfel e foarte greu să acoperim costurile. Dincolo de toate disputele despre ce metodologie folosim pentru a ajunge la un preț real, e foarte clar că costurile actuale sunt mult mai mari decât tariful plus subvenția. O să vin în următoarele zile ori cu acest HCL, ori cu o variantă ușor modificată, în funcție de cum decurg discuțiile și cu Ministerul Finanțelor. 

Rămâne inclusiv din punct de vedere legal o parte din problemă, că subvenția este reglementată. Consiliul Concurenței ne spune foarte clar care este subvenția pe care putem s-o plătim, 15 milioane de euro pe an. Va rămâne întrebarea dacă nu plătește populația, dacă nu putem să plătim noi,(...) cine acoperă restul? Tocmai despre asta este acum și discuția cu Guvernul, a mai precizat Fritz. 

În ședința de joi s-au alocat, de asemenea, 15,3 milioane de lei pentru funcționarea Colterm în luna noiembrie. 

 

Ioana NICOLESCU