Muzeul Satului din Timişoara va găzdui în luna decembrie o serie de evenimente culturale şi de divertisment pentru familie, cu tematică de iarnă, timp de 20 zile. Activităţile se vor desfăşura în aer liber, cu intrare gratuită, pe un teren care depăşeşte 10 hectare, astfel încât pot fi respectate toate normele de prevenire a răspândirii cornavirusului. În organizarea evenimentului sunt implicate toate cele şase instituţii de cultură finanţate de Consiliul Judeţean Timiş.
Conform conceptului de eveniment dezvoltat de Consiliul Judeţean Timiş, copiii vor avea acces gratuit la patinoarul special instalat cu această ocazie, la spectacole de teatru şi ateliere de citit, pictură sau meşteşugărit desfăşurate într-un cort încălzit, sub îndrumarea artiştilor de la Teatrul Merlin. Şi pasionaţilor de artă li se pregăteşte un loc special unde vor putea exersa reproducerea de icoane, tehnica mixtă pe pânză, realizarea de cărţi poştale sau chiar realizarea de măşti contemporane din deşeuri reciclabile, cu ajutorul unui muzeograf al Muzeului Naţional de Artă. Biblioteca Judeţeană Timiş va veni cu trei experimente culturale inedite: poeme rostite de statui vivante pe aleile Muzeului Satului, lectură „aprinsă” în lumină neconvenţională, precum torţe sau faruri de motociclete şi Text concerto - muzică live întreruptă, imprevizibil, de scurte recitaluri literare.


„Pregătim activităţi care au în centru familia şi care încurajează participarea copiilor la programul artistic, sportiv şi de divertisment, fără costuri suplimentare pentru părinţi. Ne-am gândit să valorificăm Muzeul Satului, aflat în patrimoniul Consiliului Judeţean Timiş, deoarece este situat în Pădurea Verde şi poate fi locaţia perfectă pentru evenimente care aduc oamenii împreună fără a crea aglomeraţii. Cele peste 10 ha de teren pot fi folosite creativ, astfel încât publicul să se poată bucura de activităţi, cu respectarea distanţării fizice” a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.


Magia sărbătorilor de iarnă va fi întregită de iluminatul festiv, photo corner-ul lui Moş Crăciun şi personajele de poveste care vor îndruma participanţii către zona de interes aleasă spre a fi vizitată. Muzeul Satului va deveni un labirint de iarnă cu căsuţe ale etniilor amenajate să primească oaspeţi, cu aleea comercială a meşteşugarilor, cu Biserica de lemn în care vor răsuna colinde şi scena mare unde vor avea loc atât concerte folclorice, cât şi recitaluri pop. Una dintre cele mai interesante zone va fi „Ponton Lounge”, cea de lângă lac, care urmează să fie amenajată cu lumini, spaţii de relaxare şi muzică mixată de diferiţi DJ. La programul artistic al evenimentului vor contribui Muzeul Naţional al Banatului şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş.
În Parcul Crăciunului se vor îmbina, cu gust, oferta de mâncare tradiţională cu bucătăria actuală de Crăciun. Se va coace pâine în cuptorul tradiţional al Muzeului Satului, se va face pomana porcului sub forma unei demonstraţii culinare, vor fierbe ceaune, dar vor fi prezente şi tonete cu cârnaţi vienezi sau burgeri vegetarieni.


„Cultura şi arta au un rol esenţial în păstrarea sentimentului de apartenenţă la comunitate şi pentru dezvoltarea armonioasă a tinerelor generaţii. Putem da un semnal de repornire a sectorului cultural, în siguranţă, cu respectarea realităţii epidemiologice. Ne gândim, planificăm şi organizăm din timp”, a adăugat Alin Nica.


Evenimentul aflat în organizare la Consiliul Judeţean Timiş va fi unul de anvergură, cu program de marţi până duminică, începând cu ora 17, iar în weekend pe durata întregii zile. (A.B.)