Consiliul de Administrație al Colterm a decis luni intrarea în insolvență a societății. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că măsura a fost luată pentru că este singura variantă de reorganizare a companiei.
Edilul șef a precizat că intrarea în insolvență este un proces de salvare pentru că datoriile istorice vor fi blocate și nu mai cresc penalitățile de întârziere. De asemenea, executările silite vor fi suspendate.


„Abonații Colterm nu vor fi afectați de această intrare în insolvență. (…) Este și o șansă uriașă pentru companie să aibă acest nou început fără datorii istorice”, a declarat Dominic Fritz.


Acesta a mai precizat că în prezent se lucrează la reabilitarea a 30 de kilometri de rețele, dar și la reactualizarea strategiei de termoficare pentru Timișoara, împreună cu Banca Mondială.


„Avem în lucru racordul de gaz din rețeaua de transport la CET Centru, ceea ce înseamnă că putem accesa gazul la un preț favorabil…. Această insolvență nu oprește, ci stimulează proiecte de modernizare fiindcă e clar că fără modernizare Colterm nu poate supraviețui”, a mai precizat primarul.


Fritz a mai spus că orice măsură trebuie suplimentată și de intervenția Guvernului.


„Am trimis o adresă catre Prefectură cu rugămintea de a o transmite mai departe, pentru cărbune din rezerva de stat. Colterm funcționează și pe gaz, și pe cărbune. Încercăm să creștem acum ponderea cărbunelui, dar asta poate duce la alte probleme, fiindcă vor trebui plătite certificatele verzi. Suntem în negocieri cu furnizorii de cărbune, dar și cu furnizorii de gaz. Avem contract cu EON, dar banii trebuie dați în avans, ceea ce acum este imposibil. Căutăm cele mai bune soluții”, a mai spus Dominic Fritz.


Primarul Timișoarei a făcut referire și la o majorare de tarif, care nu poate fi evitată.


Răzvan IDVOREAN