La scurt timp după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale a deputatului liberal Cosmin Șandru și a directorului Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Bitea, acesta din urmă și-a dat demisia din funcția de conducere, invocând „motive personale”. El va părăsi societatea de transport public marți, 19 octombrie.
După trei ani petrecuți la conducerea instituției, Bitea a declarat că în această perioadă s-a ocupat, printre altele, de achitarea salariilor restante, creșterea veniturilor angajaților și crearea unor condiții de muncă mult mai bune față de cele care erau înainte de venirea sa. El a mai precizat că a reușit să scoată mult mai multe mijloace de transport pe străzi, atât pe liniile urbane cât și pe cele metropolitane, numărul acestora crescând de la 115 câte erau în 2018 la 165.


„Situația financiară a STPT este rezonabilă, cu excepția ratei care trebuie achitată către ANAF, «moștenire» veche pe care am găsit-o în momentul în care am preluat conducerea societății. Situația financiară ar fi fost alta, dacă Societatea Metropolitană de Transport Timișoara (SMTT, condusă de Ioan Goia, fost director al STPT - n.r.) ar fi achitat suma de aproximativ 19 milioane de lei, bani pentru serviciile de transport oferite de STPT. Acesta este și motivul pentru care am intentat proces celor de la SMTT, în vederea plății serviciilor de transport.
Țin să atenționez, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în ultimul an prin zeci de adrese către Primăria Municipiului Timișoara, că neplata ratei de eșalonare, a obligațiilor la salarii și a TVA-ului duce la pierderea menținerii eșalonării și automat de executare silită de către ANAF a garanțiilor depuse de către STPT. Este vorba despre garanțiile ce presupun întreg patrimoniul societății - tramvaie, troleibuze, hale de reparații, clădiri, parc propriu, baza sportivă în valoare de 87 de milioane de lei”, a completat Nicolae Bitea.


Potrivit acestuia, STPT trebuie să achite către ANAF, până la sfârșitul anului, 2,6 milioane de lei pe luna octombrie, 11 milioane de lei pe noiembrie și 4,5 milioane de lei în luna decembrie.
Vă reamintim Nicolae Bitea și Cosmin Șandru sunt acuzați că au încercat coruperea unui deputat AUR, pentru a-l convinge să nu participe la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.


Răzvan IDVOREAN