Marfa variată și prețurile mai mici decât cele din magazinele de cartier sunt două dintre motivele care ne determină adesea să facem cumpărăturile la un supermarket și nu la vechile „abc”-uri de cartier, care până la apariția acestor giganți erau magazinele de unde ne aprovizionam în fiecare zi. Însă nu de puține ori au fost constatate nereguli la agenții comerciali care au avut și au în continuare grijă ca, prin vitrinele atrăgătoare, marfa frumos ambalată și așezată pe rafturi să ne ademenească în raioanele care de cele mai multe ori adăpostesc marfă de import de slabă calitate, în vreme ce alte produse alimentare nici măcar nu sunt depozitate corespunzător.
Nu mai puțin de 40.000 de lei a primit amendă un supermarket din Timișoara pentru că a ținut pește viu în spații ruginite, improprii, în vreme ce mâncarea era gătită în locuri murdare.


„Spațiile în care era depozitat și comercializat peștele viu erau total neconforme, ruginite, deteriorate, cu miros impropriu etc.; mâncarea gătită era păstrată la temperaturi necorespunzătoare; spațiile de preparare alimente murdare, cu diferite improvizații a sistemelor de alimentare cu energie electrică etc. Toate produsele neconforme au fost oprite de la comercializare”, a declarat, pentru presa locală, Sorin Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Timiș.


Dacă ați crezut că doar în Timișoara se întâmplă asemenea nereguli, vă înșelați. Redacția Stirile Transilvaniei a postat un articol despre o altă amendă acordată marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora din Bucureşti şi Ilfov. Valoarea sancțiunilor acordate de autorități pentru că pe rafturile magazinelor se afla oțet falsificat este de 20.000 de lei. Reprezentanţii ANPC au explicat că probele analizate au conținut fie acid acetic diluat cu apă şi adăugat colorant, fie acid acetic adăugat pentru corecţie, ambele interzise de legislație. Peste 11.000 de litri de oțet au fost retrase de pe piață, în vreme ce în cazul de la Timișoara, pe lângă amendă, a fost dispusă măsura de oprire a activității de comercializare a peștelui.
Peste neregulile mai sus enumerate, mai adăugăm și prețurile de la rafturi, care de cele mai multe ori sunt mai mici decât cele înregistrate în sistemul electronic al casei de marcat. Dacă sunteți atenți și cumpărați puține produse puteți depista aceste diferențe, însă dacă ieșiți cu un coș plin de alimente vă este foarte greu să memorați prețurile tuturor celor pe care le-ați cumpărat. Da, este vorba de practici comerciale înșelătoare de care se fac vinovate multe supermarketuri din România și care de altfel au fost și amendate. Cu toate acestea, neregulile sunt aceleași, în aceleași magazine, pentru care cu siguranță amenzile sunt mult prea mici față de veniturile obținute din ilegalitățile pe care le fac.

Răzvan IDVOREAN