Primăria Timișoara dorește reabilitarea unui cartier istoric și urmărește transformarea zonei într-un al doilea centru al orașului.


„Patru piețe și 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare, care este centrat pe nevoile timișoreanului de spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber, verde, deplasare pietonală și velo. Vor apărea noi spații pietonale, o rețea de piste pentru biciclete, extinderi de zone verzi, refacerea unui fost parc care acum este asfaltat, accesibilizarea întregului spațiu pentru persoane cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, copii)”, spune primarul Dominic Fritz.


Edilul mai precizează că a fost publicat anunțul pentru atribuirea contractului de proiectare pentru obiectivul de investiție și anunță o noutate legată de acest proces.


„Am decis să punctăm suplimentar echipele care au arhitecți sau peisagiști premiați în concursuri naționale și internaționale pentru un concept de amenajare a unei zone urbane publice sau private. Ofertele se pot depune până în 8 noiembrie 2021. Mă bucur să pot anunța că schimbăm regulile jocului și în atribuirea contractelor publice prin punctarea suplimentară a calității și excelenței. Nu mai este suficient prețul cel mai scăzut pentru atribuirea unui contract care va schimba fața întregii zone pentru următoarele decenii. Nu ne mai mulțumim cu «ieftin», pentru că lucrările ieftine s-au dovedit, în timp, extrem de scumpe. Vrem alături de noi, profesioniști de excepție, care au demonstrat că înțeleg că orașele se schimbă prin calitatea lucrărilor”.


Finanțarea pentru implementarea proiectului de revitalizare a zonei Traian se va face cu fonduri europene. Prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 vor fi finanțate parțial costurile de proiectare și prin Programul Operațional 2021-2027 vor fi finanțate lucrările de execuție.


Răzvan IDVOREAN