Weekendul 10-12 septembrie aduce la Timişoara cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Plai. O ediţie, ca de obicei, plină de surprize pentru iubitorii muzicii lumii şi a activităţilor în aer liber. La ce ne putem aştepta? Puteţi afla în rândurile care urmează.


Vineri, 10 septembrie
Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio. Richard Bona, câştigător al premiului Grammy şi fost discipol muzical al regretatului artist Jaco Pastorius, este unul dintr cei mai prolifici bassişti din lume, cântând totodată cu vocea şi la multe alte instrumente muzicale. Alfredo Rodriguez este un pianist şi virtuos din Cuba ce a studiat la conservatoarele de muzică clasică din Havana. Stilul său muzical a fost descris ca “o contopire între Bill Evans, Kenny Werner şi Fred Hersch, ce aminteşte puţin şi de Thelonious Monk”. Richard Bona si Alfredo Rodriguez s-au întâlnit prin mentorul lor, Quincy Jones. Un concert de neratat, ce are la bază o prietenie strânsă între doi mari artişti şi un amestec de sunete internaţionale.
Yemen Blues este un concept muzical ce combină cântece tradiţionale din Yemen cu funk, jazz şi blues. Trupa a fost fondată de către Ravid Kahalani care a crescut în Yemen, unde a învăţat cântecele tradiţionale ale poporului, extinzându-şi apoi influenţele muzicale în cultura Africii de Vest. Ravid a făcut apoi echipă cu bassist-ul şi compozitorul Omer Avital, împreună reuşind să strângă diverşi muzicieni de top din New York, Israel şi Uruguay.
Ovidiu Zimcea. Pasionat de sunet şi proiecţii vizuale, primul său single a fost lansat ca un videoclip muzical în 2014, intitulat “Mapped”, iar în 2016 două EP-uri cu titlul “Infographics” şi “The Thought That Counts” au fost lansate pe Bandcamp şi Soundcloud. Un LP de debut este în prezent în lucru. Ovidiu Zimcea este fost membru Paperjam şi Exit Oz, cu care a şi înregistrat EP-ul de debut şi respectiv LP-ul. În 2016 şi 2017 a făcut parte din trupa live a Alexandrinei iar în prezent este membru în Murnau.


Sâmbătă, 11 septembrie
Aynur. „A auzi vocea lui Aynur înseamnă a auzi transformarea tuturor straturilor de bucurie şi suferinţă umană într-un singur sunet. Pătrunde atât de adânc în sufletul nostru, în inimile noastre şi apoi pentru un moment suntem uniţi într-o singură persoană. Este de neuitat. ” – Yo-Yo Ma. Aynur este unul dintre cei mai proeminenţi cântăreţi kurzi din vremurile noastre. Vocea ei unică infuzează muzica populară kurdă tradiţională cu sensibilitatea contemporană a muzicii occidentale. Albumele ei sunt lăudate nu doar în mass-media turcească, ci şi în mass-media internaţională. A apărut pe coperta a numeroase reviste importante de worldmusic precum Songlines Magazine (2020), Folk Roots (fRoots), The London Times and Sons şi a apărut în ziare importante precum The Guardian, El Pais şi FAZ. În 2017, Aynur a primit premiul Master of Mediterranean Music de către Berklee College of Music MMI în categoria Femeile mediteraneene în acţiune, pentru contribuţia sa la păstrarea tradiţiilor orale populare kurde, interpretând repertoriul tradiţional totodată infuzându-l cu alte stiluri occidentale moderne.
TootArd este o trupă din Syria, fondată de doi fraţi: Rami şi Hasan Nakhleh. Muzica lor combină stiluri muzicale precum: reggae, Tuareg şi rock psihedelic, numele trupei facând referire la stilul lor muzical descris ca “mountain rock reggae” şi amintind de peisajul din oraşul în care s-au născut, format din munţi calcaroşi. Trupa îşi descrie sunetul ca fiind un vârtej disco, captivant care aduce un omagiu scenelor de dans din Vestul Asiei din anii ’80.
Sweet Charity DJs. Timp de 20 de ani Sweet Charity DJs Dr Bernardo şi Sue Ryder au adus pe scenele lumii un mix de sunete tropicale. În ultimii 10 ani ei s-au ocupat de o scenă la Glastonbury unde au făcut cunoştiinţă publicului cu diferite trupe şi Dj din jurul lumii. Garantat vă vor face să dansaţi la PLAI.


Duminică, 12 septembrie
Tre3mentions este un proiect fain realizat de către Lucian Nagy, Marcelle Poaty-Souami şi Mircea Ardeleanu Jr. ce va debuta anul acesta la PLAI. Tre3mentions vorbeşte despre cele trei taine ale copacului (rădăcină, trunchi, coroană), traduse muzical prin compoziţii proprii şi culegeri din stiluri muzicale folclorice din Imperiul Otoman, Tracia, Persia, India, Africa şi America de Sud.
Oum El Ghaït Ben Essahraoui, cunoscută ca şi Oum, este o cântăreaţă, compozitoare şi ambasadoare a culturii din Maroc ce combină în muzica ei multiple stiluri precum: jazz, gospel, soul, afrobeat şi muzică Sufi. Originară din Casablanca, muzica sa rămâne unică datorită influenţelor din cultura deşertului Marocan care pot fi simţite în albumul Zarabi. Zarabi înseamnă covoare în marocană, iar albumul este un tribut adus ţesătorilor de covoare din satul M’Hamid El Ghizlane.
DakhaBrakha, un proiect al Dakh Contemporary Arts Center şi al directorului artistic Vladislav Troitsky, este un cvartet din Ucraina ce combină mai multe stiluri de muzică etnică. Câştigător al premiului Sergey Kuryokhin în 2009, cvartetul a participat de-a lungul anilor la diferite proiecte şi evenimente. Printre acestea se numără participarea la festivalul Gogolfest, precum şi realizarea unui cabaret la Dakh Contemporary Arts Center şi intitulat Dakh Daughters. Au cântat pe diferite scene ale lumii la festivaluri precum Glastonbury sau Bonnaroo Music and Arts Festival unde au fost numiti de revista Rolling Stone “Best Breakout of the festival”.
Activităţi
Ne plac bicicliştii, de aceea sunteţi încurajaţi să veniţi cu bicicletele la PLAI. Bicicle TeMe vor fi prezenţi cu un workshop în care te vor învăţa cum să îţi repari bicicleta.
În mâinile celor de la OilRight uleiul nedorit ce ne poluează planeta se transformă în lumânări parfumate. În acelaşi timp, ei creează şi locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile. La PLAI vor avea un atelier unde vei învăţa mai multe despre colectarea selectivă şi cum să faci lumânări din ulei alimentar uzat.
Medina Coffee Roasters este o prăjitorie de cafea situată în cartierul Fabric. Ei vor aduce gustul cafelei la PLAI în cadrul unui atelier care te învaţă cum să îţi prepari corect cafeaua.
Învaţă notiuni elementare despre plantele medicinale benefice pielii, află cum îţi poti face acasă propria alifie din plante si să îţi pregăteşti propria apă micelara, alături de Doda Natural la atelierul de cosmetice naturale.
EduHub este un centru de limbi străine şi de formare profesională în educaţie. Ei îşi doresc să ofere tuturor un mediu deschis şi prietenos în care, prin metode non-formale şi colaborative de învăţare, oricine să poată acumula cunoştiinţe noi în mod eficient.
Teatrul Basca este un spaţiu de cercetare teatrală contemporană, unde se spun poveşti despre lume, realitate şi oamenii din ea. A fost fondat în 2017 de Ana-Maria Ursu, Victor Dragoş şi Andrei Ursu. Echipa Basca face proiecte comunitare şi artistice, într-un spaţiu deschis tuturor, unde fiecare îşi poate împărtăşi poveştile. Ei vor aduce la această ediţie de PLAI un interesant atelier de storytelling şi „Altă zi cu soare”, un spectacol care este rezultatul unei colaborări între Asociaţia Solidart şi proiectul „Cămine în Mişcare” al Asociaţiei Prin Banat. Piesa se bazează pe evenimente reale care au avut loc în satul Zorani, judeţul Timiş în anii ’50, atunci când ţăranul Serafin Oproni s-a opus procesului de colectivizare.
Fiind curios din fire, Sasa a căutat tot timpul să îşi înţeleagă experienţele. Să vadă ce poate descoperi nou despre el, dar a constatat de multe ori că nu înţelegea suficient de bine ce i se întâmplă şi că metodele nu erau suficient de înţelepte şi sistematice ca să reuşească. Dacă ai nevoie de mai multă înţelegere şi claritate atunci când vine vorba despre ceea ce trăieşti (gânduri, emoţii, senzaţii), Sasa Bodeanu – Mindfulness este la PLAI să te ghideze.
Există multe moduri diferite de a arunca un frisbee, toate folosind propriile caracteristici unice. Hai la PLAI să descoperi care este modul tău preferat alături de Azvârlirea.
Psihoterapia este un subiect special despre care nu se discută suficient, încă. Subiecte ca atacurile de panică, relaţiile interpersonale, explorarea identităţii de gen sau deciziile de carieră sunt câteva exemple cu care începe un proces de terapie. Dacă şi pe tine te preocupă propria sănătate mintală, ai la dispoziţie 20 de minute să discuţi cu Psihoterapeut Alexandra Cotîrtă-Gruicin despre curiozităţile tale sau să îi spui povestea ta, într-un cadru sigur şi confidenţial.
Asociaţia Little People Romania este zi de zi alături de copiii bolnavi de cancer din România aratându-le un univers colorat, plin de speranţă şi mai puţin înfricoşător care să-i ajute să facă paşi spre victorie. Puntea spre lumea de afară, spre normalitate, e asigurată de existenţa Comunităţii Temerarii, a tinerilor supravieţuitori de cancer, cei care sunt exemple de reuşită în faţa bolii.La PLAI vor avea ateliere alături de Leul Curajos!
Timişoara la cutie este o joacă de-a oraşul, prin care învăţăm despre arhitectura, istoria şi poveştile savuroase ale acestuia. Oamenii din spatele acestui proiect vă aşteaptă alături de ei la PLAI, în cadrul unor ateliere şi activităţi pentru copii mari şi mici, create pe tiparul proiectului lor drag.
Vrei să vezi cum ar arăta câteva fragmente celebre din poveştile tale preferate? Atunci la PLAI va fi un Atelier de ilustraţie cu Dan Ungureanu Illustration ca să punem imagini în texte şi texte în imagini.
Pentru PLAI, Irma Băloi ne propune o serie de ateliere: Atelier pentru părinţi: Cum îmi ajut copilul să înveţe cu sens?; Atelier pentru adolescenţi: Tehnici de memorare; Atelier pentru copii 7-15 ani: Magia chimiei - desenăm cu lămâie şi săpun.
Şcoala Babel aduce în peisajul românesc modelul olandezo-flamand al educaţiei experienţiale, adaptându-l la programa şi contextul specific local. Redescoperă dragul de învăţare. Haide la PLAI să alegi din atelierele lor sau treci pe la stand, explorează crafturi, poveşti, arte şi viaţa de viitor licean. Şcoala Babel a pregătit activităţi pentru şcolari şi o zonă chill out dedicată preadolescenţilor.
ONEshirt este o structură de economie socială care îşi propune să vorbească despre cumpătare şi sustenabilitate în felul în care trăim. La colţul ONEshirt participanţii vor învăţa să facă personaje din deşeuri textile, vor avea opţiuni creative de a crea ceva nou dintr-un tricou şi vor primi idei mai altfel legat de cum se pot repara diferite piese de îmbrăcăminte.
Ludic creează cu grijă haine pentru copii, din materiale organice ce oferă libertate de mişcare şi cu modele ce inspiră la joacă. Datorită materialelor folosite, Ludic are grijă şi de mediu, lăsând lumea mai curată pentru generaţiile următoare. La PLAI ei vor aduce un atelier de sărit coarda unde copiii mari şi mici vor (re)învăţa să se joace.
Organizaţia Move to Improve s-a format cu scopul de a dezvolta mişcarea Parkour pe plan local şi de a pune bazele unei comunităţi in jurul ei. Ei vor aduce la PLAI ateliere de Parkour pentru adulţi şi o zona de copii cu obstacole simple şi cu un circuit “the floor is lava”.
Antrenează-ţi trupul, sufletul şi mintea la PLAI cu Yoga cu Manu.
Salvati Copiii este o organizaţie non-guvernamentală care apără şi promovează drepturile copilului în România din 1990 prin dezvoltarea de programe educaţionale, de protecţie sociala, dobândind o expertiză recunoscută la nivel naţional. Ei vor promova la PLAI drepturile copilului prin ateliere de facepainting, lucru manual şi un mic atelier de pictură.
Facultatea de Horticultura si Silvicultura Timisoara pregăteşte specialişti în unele dintre cele mai interesante, importante şi utile specializări: Horticultură, Peisagistică, Silvicultură şi Inginerie genetică. La PLAI ei vor organiza mai multe ateliere: atelier de genetică şi inginerie genetică, atelier de silvicultura, atelier de kokedame (bile de muşchi)
Acton Academy Timişoara este o şcoală privată americană unde copiii sunt încurajaţi şi îndrumaţi să îşi asume responsabilitatea faţă de propriul lor proces de învăţare şi să îşi folosească cunoştinţele şi deprinderile pentru a schimba într-un mod profund lumea din jur. La PLAI ei vor aduce două ateliere destinate copiilor şi părinţilor: un atelier de colorare a tricourilor folosind tehnicile Tie Dye şi un atelier unde copiii vor învăţa despre circuitele electrice printr-o activitate de lucru manual.
“Sunshine Percussion Instruments Witchcraft” este un atelier de construit instrumente de percuţie, din materiale preponderant reciclabile percuţie susţinut de Sorina Savii, percuţionistă la Opera din Timişoara. Conceptul a izvorât din dorinţa de a apropia copiii de muzică prin joacă. Atelierul cuprinde mai multe secţiuni: instrumente de percuţie gata meşteşugite, materiale şi instrucţiuni atent pregătite pentru a crea propriile instrumente, cărţi de joc cu imaginile şi denumirile instrumentelor de percuţie şi multe alte activităţi pentru a învăţa, a stârni curiozitatea, a antrena memoria şi a stimula creativitatea.
Teatrul Portabil aduce la PLAI impro show, ateliere pentru copii, jonglerie, poezie şi muzică live.
Timisoara Toastmasters este primul club de acest tip din România, înfiinţat acum aproape 13 ani. De-a lungul existenţei sale, clubul a fost casă a nenumărate schimbări, evoluţii, idei de business-uri, prietenii şi momente frumoase. Strategia de învăţare este simplă: un mediu plăcut în care exersezi şi să primeşti feedback constructiv. Hai la PLAI pentru a afla mai multe despre public speaking în cadrul workshop-urilor Timisoara Toastmasters. Vei vedea cum persoane timide şi introvertite pot ajunge vorbitori buni şi pasionaţi si cum poţi transforma Public speaking-ul din frică în avantaj.
De mai bine de 30 de ani, Institutul Francez Timisoara este un actor de neocolit al vieţii culturale locale. În domeniul cultural şi artistic, Institutul Francez din Timişoara dezvoltă colaborările franco-române şi promovează diversitatea culturală. La PLAI ei vor aduce comedia “Comme des garçons” ce spune povestea constituirii primei echipe de fotbal feminin din Franţa. Inspirat din fapte reale, filmul încearcă să reconstituie epopeea unor femei temerare, care au reuşit să facă loc franţuzoaicelor în lumea fotbalului.
Ceau Cinema - Festival de buzunar îţi prezintă filmele premiate în ediţia de anul acesta. “Casa cu păpuşi” (Vineri, 10 septembrie - 18:30) a fost apreciat de juriu pentru că „tratează cu foarte mult umor un subiect delicat şi sensibil”, iar „Otto Barbarul” Duminică, 12 septembrie - 18:00), pentru „tupeul” său şi pentru atmosfera „dark”. Menţiunea Specială a juriului a mers către „Copii pierduţi pe plajă” (Duminică, 12 septembrie - 16:00), de Alina Manolache, un documentar remarcat pentru „viziune şi originalitate”.
Teatrul pentru Copii şi Tineret “Merlin” aduce la PLAI spectacolul “ARICIUL”. Din podul prăfuit, din lădiţa cu jucării de demult, din cartea de poveşti a bunicii apare o poveste veche. O poveste de acum o mie de ani despre un prinţ vanitos care se iubea numai pe el însuşi, încât nu-şi găsea pereche pe placul inimii sale în tot regatul. Transformat în arici de o vrăjitoare pe care a respins-o şi insultat-o, tânărul Narcis reuşeşte să dea dovadă de curaj, salvând din primejdie pe însuşi regele ţinutului care, drept răsplată, îi promite pe una dintre fete de soţie.
Din nevoia unor servicii de curierat orientate înspre sustenabilitate, eficienţă şi profesionalism, Eastride, Sinapseria şi Ciclocurier au ales să îşi unească forţele şi să construiască Drop. Ei vor aduce la PLAI: Bike sumo, Slow Race, Jaloane şi un concurs de schimbat camera. Hai şi tu ca să înveţi mai multe despre curieratul alternativ ca soluţie benefica pentru mediul în care trăim.
Asociaţia Copii si Zâne vine în sprijinul copiilor cu o tulburare în dezvoltare şi al familiilor acestora. Povestea lor este una cu personaje magice, copii speciali, vise colorate şi bătălii câştigate sub misiunea celor mai bune şanse pentru o viata independenta şi integrare în societate. Din atelierele propuse de ei la PLAI fac parte: “În papucii unui copil cu autism” - Experimentează lumea unui copil cu autism aşa cum o percepe el, prin intermediul cortului senzorial, “Armonie în simţuri”- Atelier de joacă senzorială pentru copii si “Pe o altă frecvenţă” - Cum aude un copil cu implant cohlear?
Reguli de acces: Preţurile biletelor sunt de 118 lei/ abonament, 78 lei/bilet/zi. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Minorii sub 16 ani sunt exceptaţi de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la festival.

Material îngrijit de Flavius BONCEA