Primăria Timișoarei  și conducerea E.On Energie România au ajuns la un acord de reeșalonare pe o perioadă de 30 de luni a unor datorii ale Colterm în valoare de 51,5 milioane de lei. Autoritățile locale spun că exista riscul de executare silită, municipalitatea  fiind somată încă din 2018 să plătească aceste datorii, care însă nu au fost plătite. Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013, care au dus la acumularea de penalități în valoare de alte câteva milioane de lei.

Fosta administrație a garantat în mod inconștient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit și în trecut despre problemele grave moștenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvență, chiar faliment, la cererea creditorilor. Și odată cu Colterm riscă să intre și primăria în insolvență. Din păcate, fosta administrație a îndatorat instituția către Colterm, iar primăria este garant și poate fi executată.

Expunerea Primăriei către Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu această reeșalonare a datoriilor reușim să diminuăm presiunea pusă pe bugetul local de aceste decizii inconștiente, să recâștigăm încrederea creditorilor și să punem bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii. Îi asigur pe timișoreni că lucrăm continuu pentru a asigura serviciile de apă caldă și termoficare, chiar dacă administrația anterioară a predat compania într-o situație dezastruoasă, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Reamintim cititorilor că, recent, Primăria Timișoara a semnat un acord cu Banca Mondială care are ca obiectiv sprijinirea Timișoarei în îmbunătățirea capacității de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și eficiența energetică a clădirilor din oraș.

Totodată, primăria  desfășoară în acest an un ambițios proiect de reabilitare a rețelei de termoficare. Este vorba despre un contract de 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe rețelele primare și secundare. În urma implementării acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile în rețea, care acum sunt acoperite din bugetul local. 

Concomitent, la Colterm a avut loc o eficientizare a activității, în urma căreia au fost restructurate 70 de posturi. (I.N.)