Infrastructura de transport din Timișoara va fi modernizată prin intermediul a două mari proiecte aflate deja în desfășurare. 

Unul dintre acestea presupune reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale Traseu 5, Calea Bogdăneştilor, unde lucrările au avansat. Până în prezent au fost executate: demontarea vechii linii de tramvai pe toată suprafața și predarea la STPT, îndepărtarea traverselor din beton, demontarea stâlpilor de susținere de la linia de contact pentru tramvai; s-a făcut decopertare și au început lucrările la rețelele de utilități (gaze naturale, alimentare cu apă, canalizare); s-a modernizat alimentarea cu apă pe 1,4 km și s-au montat opt cămine de vizitare; s-a avansat și cu lucrările de canalizare, cea cu diametrul de 315 mm fiind finalizată, iar cea cu diametre mai mari fiind realizată pe 700 de metri liniari; au fost montate 62 de cămine de canalizare, s-au realizat șase racorduri la canalul colector și alte 26 de racorduri de canalizare; s-au realizat 870 de metri liniari din rețeaua de gaz, precum și 20 de racorduri la rețeaua de gaz.

Lucrările de termoficare în intersecția Cetății cu Calea Bogdăneștilor vor începe în 1 iulie, când se va închide circulația în intersecție, și vor dura până în 31 iulie. De la 1 august vor începe lucrările la drum și tramvai, pornind din zona străzii Dunărea.

Proiectul  vizează:

- reabilitarea liniei de tramvai şi modernizarea tramei stradale pe Calea Bogdăneştilor, de la intersecţia cu bd. Cetăţii, până la bucla de întoarcere, pe o lungime a bulevardului de 2,4 km. Linia de tramvai va fi dublă, amplasată în platformă proprie, încadrată de spaţii verzi cu pomi, în zona centrală a tramei stradale şi va fi realizată cu suprastructura căii înierbată. 

 - înlocuirea și completarea instalaţiilor de energoalimentare, în vederea eficientizării consumurilor energetice într-un sistem nou de alimentare cu energie electrică, utilizând aparataj de ultimă generaţie.  

- modernizarea a șapte staţii de transport public

- lărgirea carosabilului la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens

- amenajarea de trotuare și piste de biciclete pe ambele sensuri

- se vor amenaja aproximativ 9.557 mp spaţii verzi, din care 1.092 mp reprezintă spaţii verzi existente, iar 8.465 mp reprezintă spaţii verzi nou create

- refugiile pentru călători vor fi, de fapt, un sistem integrat cu: echipamente de supraveghere video, bloc luminos, acces point, switch, panou afişare LCD, monitor pentru publicitate, monitor televiziune cu circuit închis, casete luminoase, coşuri de gunoi şi o bancă. 

Valoarea proiectului este de 116.810.643,55 lei, acesta fiind finanţat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Termenul de finalizare de 28 de luni expiră în vara anului 2023, dar progresele realizate dau speranțe de finalizare înainte de termen.

 

Încep lucrările și pe bulevardul Cetății

Cel de-al doilea proiect presupune o serie de lucrări de modernizare pe bd. Cetății și vizează reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale, Traseul 4, bulevardul Cetăţii. Lucrările au început în 28 iunie, iar pentru realizarea acestora a fost închisă circulaţia pe bulevardul Cetăţii, pe sensul de mers Calea Bogdăneştilor - str. Gheorghe Lazăr, pentru o perioadă de trei luni. 

Totodată, a fost suspendat transportul cu tramvaiul pe bd. Cetăţii şi pe străzile afectate de lucrări (str. Coriolan Brediceanu, Calea Bogdăneştilor). S-a impus devierea tramvaielor pe alte rute  și introducerea de autobuze.

Circulația va fi închisă până în 31 iulie și  în intersecţia bd. Cetăţii - Calea Bogdăneştilor- B.P. Haşdeu, rămânând deschisă relaţia Calea Bogdăneştilor- bd. Cetăţii (viraj dreapta) şi relaţia bd. Cetăţii - Calea Bogdăneştilor (viraj stânga). Va fi deviat și traseul autobuzului de pe Calea Bogdăneştilor.           

 Pe bulevardul Cetății, zona de lucrări cuprinde traseul liniei de tramvai, de la intersecţia cu Calea Bogdăneştilor până la intersecția cu Calea Torontalului, inclusiv bucla de întoarcere. Se va moderniza întregul ansamblu rutier şi liniile de tramvai, inclusiv reţelele edilitare stradale, subterane şi supraterane de pe bulevardul Cetăţii, se vor amenaja trotuare, piste pentru biciclete şi zone verzi, va fi modernizată stația de subredresare. 

Traseul liniei de tramvai existente va rămâne același, ca linie de tramvai proprie cu suprastructura căii înierbată, cu spații verzi cu pomi ce încadrează calea de tramvai. Platforma carosabilului va rămâne pe amplasamentul existent. 

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost încheiat cu SC Porr Construct SRL, la o valoare de 70 de milioane de lei (70.378.942,40 lei) fără TVA. Ordinul de începere a fost dat în 21 septembrie 2020, durata contractului fiind de 36 luni, din care șase luni pentru elaborarea documentaţiei și 30 luni pentru execuţia lucrărilor. 

Proiectul a fost depus spre finanțare prin POR 2014-2020 și se află pe lista de rezervă. (I.N.)