Vineri, 25 iunie, cu puțin înainte de miezul nopții, prima garnitură din lotul tramvaielor comandate de municipalitatea timișoreană, a fost pusă pe șine în stația Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Garnitura a ajuns în capitala Banatului, din Turcia, adusă cu un transport agabaritic ce a parcurs traseul, prin România, de la Vama Giurgiu, la Timişoara, prin sudul ţării. În următoarea perioadă, garnitura va intra în probe, iar din toamnă ar putea să înceapă să circule în regim de transport călători, după ce vor fi făcute toate testele necesare.
Municipiul Timișoara a semnat cu Bozankaya Otomotiv MAK. IML. ITH. VE IHR A.S un contract de furnizare (nr. 103/26.07.2019), pentru a achiziționa 21 de tramvaie noi, furnizorul parcurgând primele etape necesare obținerii omologării pentru primul tramvai, de la Autoritatea Feroviară Română.
Testările pentru noul tramvai al Timișoarei s-au desfășurat în mai multe țări europene, iar la Timișoara, aceste testări urmează să se desfășoare în luna iulie.
Toate celelalte garnituri de tramvai ce urmează să ajungă la Timișoara vor fi articulate, cu podea coborâtă, acţionate prin invertoare şi motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la reţeaua de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt şi uşi de acces pe partea dreapta faţă de direcţia de mers.
Proiectul prin care s-a câştigat finanţarea europeană a fost împărţit în 3 etape, fiecare dintre ele cuprinzând câte 7 garnituri. Noile tramvaie au o lungime de 29,95 m, lăţime, 2,40 m și pot transporta un număr de 200 călători, valoarea totală a fiecărei garnituri ridicându-se la 9.736.875 lei, fără TVA, finanțarea fiind din fonduri europene.

Cornel Seracin