Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, filiala Timișoara, marchează anul acesta împlinirea a șaptezeci ani de la deportarea în Câmpia Bărăganului, cu acest prilej organizând, în zilele de 18 și 19 iunie 2021, activități solemne. Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, filiala Timișoara, organizează acest eveniment cu sprijinul Mitropoliei Banatului și al Muzeului Satului Bănățean Timișoara.
Astfel, vineri, 18 iunie, de la ora 10, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara se va desfășura un program în care sunt cuprinse, comemorare și Parastas pentru deportații în Bărăgan, scurte alocuțiuni din partea organizatorilor și invitaților, decernarea de medalii, diplome și insigne, vizitarea Casei Memoriale a Deportaților în Bărăgan, vizitarea expoziției de fotografii din timpul deportării și a expoziției de carte având ca subiect deportarea în Bărăgan, prezentarea cărților noi apărute, întâlnirea prietenească a participanților la comemorare.
La eveniment vor participa primarul ales al municipiului Timișoara, Dominic Fritz, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, Viorel Coifan, consilier personal al președintelui ales al C.J. Timiș, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, filiala Timișoara, inginer Teodor Stanca, scriitoarea Ana Blandiana, preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din municipiul Sighetu Marmaţiei, personalități de marcă ale vieții culturale timișorene, scriitori și profesori universitari.
Vor fi prezentate noi apariții editoriale ce au ca subiect deportarea în Câmpia Bărăganului din vara anului 1951, unele dintre acestea aflându-se la o nouă ediție.
În rândul cărților noi despre acest subiect sunt, „Bărăgan-1951. Dislocare. Strămutare. Deportare”, de Ștevin Silvestru și „Domiciliu obligatoriu”, roman de Teodora Idvoreanu. Cărțile aflate acum la o nouă ediție, „Din radiografia represiunii. Deportarea în Bărăgan 1951-1956”, autor Smaranda Vultur, ediție bilingvă, româno-engleză, „Bărăgan -1951. Fotomemoria unei deportări”, album cu fotografii din deportare, ediție bilingvă, româno-engleză și „Lagărul deportării. Pagini din lagărul Bărăganului 1951-1956”, autor Rafael Mirciov, ediție în limba engleză.
Sâmbătă, 19 iunie, de la ora 10, la monumentul din Parcul Justiției, „În memoria deportaților în Bărăgan 1951-1956”, se vor depune coroane de flori în semn de închinare pentru memoria celor care au fost deportați în Câmpia Bărăganului și nu au mai revenit din deportare, trecând la cele veșnice în perioada în care au avut fixat domiciliul obligatoriu în Bărăgan.
Toate manifestările prilejuite de marcarea celor 70 ani de la deportarea în Câmpia Bărăganului se vor desfășura la Timișoara cu respectarea strictă a regulilor stabilite de autorități pentru combaterea virusului chinezesc.


Cornel Seracin