Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare (fibroză și alte boli interstițiale) dar și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă online de diagnosticare gratuită.

Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară, formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara. Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată iar medicul curant sau pacientul pot încărca rezultatul investigațiilor imagistice dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii. 

Utilizatorul își creează un cont, iar cu ajutorul unei parole, care se generează automat și care oferă securizare suplimentară, poate introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament, spune Diana Manolescu, director medical în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

Pneumonia Interstițială Difuză (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferența o face experiență medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe și au o rată de supraviețuire medie de 4-5 ani, mai adaugă dr. Manolescu.

Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este centru de referință privind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019.

Pagina de internet a proiectului poate fi accesată folosind link-ul www.pidsecondopinion.ro. (I.N.)