Unul dintre cele mai controversate personaje din Primăria Municipiului Timişoara, Rodica Aurelian, fosta de acum şefă a Serviciului Resurse Umane, a fost pusă pe liber de primarul Dominic Fritz. Eliberată din funcţia de şefă, Aurelian s-a trezit... tot şefă, de această dată la Camera 12, Serviciul Relaţionare Directă cu Cetăţenii.
Claudiu Andraş, şeful Serviciului Salubrizare, a devenit noul şef al Serviciului Resurse Umane.
„Mătura” cu care a promis Dominic Fritz că va veni la Primărie a mai făcut, aşadar, o victimă. Victimă ce a „tăiat şi spânzurat” în domeniul resurselor umane, fără ca cineva să o tragă până acum la răspundere.
Faptele Rodicăi Aurelian, care cât timp a deţinut funcţia de şefă la resurse umane a reuşit să-şi cumpere un apartament în Tenerife, sunt cunoscute, presa locală devoalând, rând pe rând, tot ce a întreprins ilegal din postura respectivă.
Le vom enumera şi noi, în cele ce urmează. Însă, până atunci, să spunem că primarul şi-a motivat gestul de a o schimba pe Rodica Aurelian din funcţie prin „eficientizarea şi profesionalizarea continuă a activităţilor Primăriei Timişoara”.
Rodica Aurelian a deţinut funcţia de şefă a resurselor umane din PMT din decembrie 2006.
De atunci şi-a legat numele de nenumărate scandaluri, care au provocat, pe lângă vâlvă, şi adevărate găuri în bugetul local.
Numirile pe sprânceană au stat la ordinea zilei, dar şi eliminarea „incomozilor”, unora dintre ei luându-le ani lungi prin sălile de judecată pentru a-şi dovedi dreptatea.
Rodica Aurelian a reuşit performanţa de a prejudicia bugetul local încă de la numirea în funcţie, prejudiciu constatat, la vremea respectivă, de Curtea de Conturi.
Peste 22.000 de lei a fost prejudiciul creat ca urmare a încadrării, fără respectarea cerinţelor, a Rodicăi Aurelian.
Un caz notoriu este cel al lui Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timişoara, al cărui contract nu a mai fost prelungit, tot cu implicarea „resurselor umane” din Primărie.
După trei ani de procese, Lucian Vărşăndan a câştigat în instanţă, iar bugetul local a mai suferit o gaură marca Aurelian, de 8.000 de euro, de această dată.
Noul primar al Timişoarei, Dominic Fritz, anunţa, la începutul anului, că din cadrul serviciului au dispărut mai multe acte, drept pentru care solicita efectuarea de cercetări.
Iarăşi de amploare a fost scandalul angajării ilegale a unui rezident în radiologie, de origine arabă, pe postul de medic şcolar.
În această postură, rezidentul cu pricina, sprijinit de Rodica Aurelian, a încasat 127.000 de lei salariu, bani plătiţi, fireşte, din bugetul local.
Pentru că „spuza” era mare, Rodica Aurelian a tras o „turtă” şi din familie pe ea. Mai precis pe soţul său, care, pensionar fiind, a fost angajat pe un post de consilier clasa I, gradul asistent, la Serviciul Contabilitate, Buget, Finanţe din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei.
Adică, tot la vaca bună de muls numită buget local.
Sub oblăduirea aceleiaşi Rodica Aurelian, de-a lungul vremii, Serviciul Resurse Umane a mai angajat, în diverse instituţii din subordinea municipalităţii, o serie de persoane pe care nu le recomandau nici studiile, în unele cazuri, nici experienţa, nici calificarea profesională.
Este ciudat că, deşi a târât Primăria în numeroase procese – pierdute şi, ca urmare, prejudiciile trebuie acoperite din acelaşi buget local „muls” de acoliţi până atunci –, nimeni până acum nu a putut să se atingă de Rodica Aurelian. Intangibilitatea, însă, poate ajunge şi ea la final...

Anton BORBELY