Miercuri, 9 iunie 2021, a avut loc punerea „pietrei de temelie” a cinematografului „Studio”, marcându-se astfel începerea lucrărilor de renovare a vechiului Cinema ce va deveni Cinematograful de Artă al Timișoarei. Evenimentul a avut parte de oaspeți de seamă, Laurence Auer, Ambasador al Franței în România, fiind prezentă la Timișoara pentru a participa la ceremonie. La eveniment au fost prezenți, primarul ales al municipiului Timișoara, Dominic Fritz, François Coste, Director General Groupama Asigurări și Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franceze (CCIFER), Tilla Rudel, director, Institutul Francez din România la Timișoara, reprezentanți ai asociațiilor Pelicula Culturală, DocuMentor, Marele Ecran și ai biroului de arhitectură Atelier21.


„Acest proiect este încă o dovadă a lucrurilor extraordinare pe care le putem face împreună, ca o comunitate unită, un model de colaborare între administrația publică, O.N.G.-uri și sectorul de afaceri. Restaurarea Cinema «Studio» și transformarea acestuia într-un hub cultural este extrem de importantă în contextul 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara merita demult să aibă un astfel de spațiu multifuncțional și îl va avea în curând”, a declarat Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara.


Reabilitarea cinematografului este posibilă datorită colaborării dintre Primăria Municipiului Timișoara (proprietarul cinematografului și finanțatorul lucrărilor de reabilitare), Groupama Asigurări (finanțatorul proiectului de arhitectură), Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), consultanți în gândirea proiectului și administrarea acestuia.


„Scriitorul și poetul Robert Desnos spunea că «de la cinematografie așteptăm imposibilul, neașteptatul, visul, surpriza, lirismul care să șteargă josnicia din suflete și să le lanseze, entuziaste, spre baricade și în aventuri». Pe vremuri, Cinema «Studio» era pe rândul din față al baricadei. Astăzi facem loc visurilor, surprizelor și frumoaselor aventuri cinematografice pe care ni le va oferi de la redeschiderea sa, în 2023”, a declarat cu prilejul ceremoniei, doamna Laurence Auer, Ambasador al Franței în România.


Cu ocazia acestui eveniment, la baza clădirii s-a amplasat o capsulă a timpului sub forma unei cutii de rolă de film, care cuprinde ordinul de începere a lucrărilor, mesajele partenerilor implicați în renovare, un bilet la film și câteva monede prin care s-a urat prosperitate viitorului cinema, un afiș „Ceau, Cinema” cu mesajul „Film’s not dead” precum și un test COVID, care să aducă aminte peste ani, de criza sanitară mondială a acestor vremuri.
Proiectul arhitectural, susținut de Groupama Asigurări și donat Primăriei Municipiului Timișoara anul trecut, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spațiu „viu”, care să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice la nivel local și național și care să reprezinte un nucleu pentru comunitatea de iubitori și creatori de film.


„Pentru Groupama Asigurări, cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială. Ne bucurăm că am putut salva Cinema «Studio», care va rămâne decenii la rând un reper în viața culturală a Timișoarei. România are nevoie de o accelerare a investițiilor, de mai multe astfel de proiecte care să îmbine performanța firmelor private, expertiza sectorului public și know-how-ul mediului O.N.G.. Am toată încrederea că acest proiect va fi unul de succes și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna lui desfășurare”, a declarat François Coste, Director General, Groupama Asigurări.


Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tipul art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor. Totodată, noua locație va deservi și domenii conexe industriei cinematografice, printre care: producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.


„Pe măsură ce s-au închis cinematografele din oraș, filmul de autor s-a refugiat în cafenele, cluburi, săli de dans, teatre și alte spații improprii. Acum se face un nou pas important pentru ca Timișoara să aibă acea casă a filmului de artă pe care comunitatea cinefilă o așteaptă de ani buni”, au declarat reprezentanții O.N.G.-urilor implicate în proiect.


Proiectul de arhitectură a fost realizat de Atelier 21 și este prevăzut ca lucrările să dureze 18 luni, cu o investiție de 17.000.000 lei.
Viitorul cinematograf va dispune de 2 săli de proiecție, una de 190 locuri și una de 64 locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional.
Sala mare va fi dotată cu proiector D.C.P. (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru activități conexe proiecțiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming.
La parterul cinematografului vor exista un lobby și o recepție moderne, incluzând un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.
Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncțională, care se va utiliza în regim „HUB educațional”, cuprinzând spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.
Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și evenimente cultural-artistice de mică amploare (lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Lucrările de finisaje exterioare propuse prin prezentul proiect se vor realiza în spiritul clădirii și al vecinătăților sale, pentru a-i pune în valoare potențialul, personalitatea și identitatea. Astfel, fațada principală, dinspre str. Nicolaus Lenau, se va reabilita, lucrările urmărind refacerea detaliilor de arhitectură și a decorației specifice imaginii inițiale a clădirii.

Cornel S.