Direcția de Mediu din Primăria Municipiului Timișoara și Fundația ETA2U anunță lansarea oficială a informării publicului privind calitatea aerului din oraș, pe pagina de web a primăriei.

Ca urmare a unui parteneriat încheiat între Primăria Timișoara și Fundația ETA2U a fost pusă în funcțiune o rețea de colectare a informațiilor privind concentrațiile orientative ale poluanților PM2.5 şi PM10, pentru 16 locații din municipiu. Aceste informații pot fi vizualizate direct pe pagina web a Primăriei Timișoara (https://www.primariatm.ro/mediu-2/calitatea-aerului-in-timisoara-live/).

Datele colectate vizează promovarea unui comportament pro-mediu şi pro-climă al cetățenilor municipiului Timișoara prin stimularea interesului acestora  pentru calitatea aerului şi prin dezvoltarea unor inițiative, precum şi a implicării active a populației pentru dezvoltarea rețelei de monitorizare.

Referitor la acest proiect, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat: Nu avem nimic de ascuns. Vrem să știm adevărul despre calitatea aerului din Timișoara. Mă bucur mult când astfel de parteneriate se concretizează spre binele orașului și comunității timișorene.

Cele 16 stații sunt amplasate pe cele mai circulate bulevarde din oraș, precum Calea Șagului, Calea Aradului sau Calea Buziașului.

Implementarea acestei rețele s-a realizat de către Fundația ETA2U prin conectarea unor senzori la mai multe tehnologii de colectare şi transmitere a datelor, creând astfel un sistem de monitorizare a microparticulelor ȋn folosul comunității.  Suportul tehnic a fost asigurat de Centrul de Transfer Tehnologic ETA2U Innovation, ca parte a unui proiect de dezvoltare servicii de tip zero paper. Datele colectate (PM2,5 si PM10) vor fi furnizate către portalul de date deschise al PMT și ne dorim ca acestea sa fie utilizate de comunitate, iar specialiștii în calitatea mediului să se orienteze în investiții de stații performante care să monitorizeze întreg spectrul de poluanți atmosferici, a precizat Bogdan Grecu, președintele Fundației  ETA2U.  (I.N.)