Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara anunță lansarea primului apel de anul acesta. Se acordă finanțare nerambursabilă de la bugetul local pentru programe, proiecte și acțiuni culturale care se vor derula în acest an, în baza unui apel deschis tuturor operatorilor culturali interesați. 

Apelul are un buget total de trei milioane de lei, iar termenul limită pentru înscrierea online a ofertelor culturale este 24 iunie 2021.

Apelul acoperă cinci arii tematice: arte vizuale, artă digitală și noile media (800.000 lei); artele spectacolului (675.000 lei); promovarea culturii scrise (425.000 lei); patrimoniu cultural (425.000 lei) și educație în și prin cultură, intervenție culturală, rezidențe (425.000 lei). 

Finanțarea se adresează asociațiilor, fundațiilor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale și societăților comerciale care activează în domeniul cultural și artistic, precum și instituțiilor publice de cultură, cu excepția celor din subordinea Primăriei Municipiului Timișoara.

Înscrierea ofertelor culturale se desfășoară online, pe website-ul Centrului de Proiecte (beta.primariatm.ro/centrul-de-proiecte), unde se găsesc și toate informațiile și documentele necesare.

Simultan, Centrul de Proiecte caută și evaluatori externi independenți, cu competențe profesionale specifice și experiență de minimum trei ani în cel puțin una din cele cinci arii tematice, precum și o bună cunoaștere a mecanismelor finanțărilor publice în domeniul culturii, din postura de evaluatori și/sau solicitanți.

Sectorul cultural independent are mare nevoie de sprijin, mai ales după un an în care întreaga activitate i-a fost blocată și mă bucur că astăzi putem lansa primul apel de proiecte. Ne dorim să finanțăm cele mai bune proiecte, programe și acțiuni, cei mai buni operatori culturali, să creștem calitatea actului artistic de care vor beneficia timișorenii, să simțim că revenim la viața noastră normală, de dinainte de pandemie și să privim cu optimism în viitor, în 2023, când vom fi Capitala Culturală a Europei, a declarat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte.

Centrul va mai lansa două apeluri de proiecte în următoarea perioadă. Primul va fi destinat proiectelor strategice și evenimentelor de anvergură, iar al doilea va fi deschis pentru proiecte sportive și de tineret. De asemenea, Centrul de Proiecte va finanța programul cultural prioritar „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. În total, cele trei finanțări în pregătire dispun de un buget de opt milioane de lei. (C.B.)