Joi, 22 aprilie, la Timișoara a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene (CE) pe tema proiectului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Întâlnirea a fost una programată, în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.

Au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Demeter Andras, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, precum și directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann. 

Primarul Timișoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat și le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, cât și pentru recâștigarea încrederii în acest proiect. 

Primăria are o strategie, care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, Oana Radu și Raluca Iacob.

Prima acțiune asumată este o schimbare radicală în organizarea și funcționarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei Covid-19. 

„În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, a declarat Dominic Fritz.

„În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm în jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a mai adăugat Fritz.  

Printre pașii planificați, anunțați de primărie, se numără: 

  • Completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA, în luna mai;
  • implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației, în luna iunie;
  • deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene, în lunile iunie și iulie;
  • constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023, în luna iunie;
  • formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024, în luna septembrie. 

În contextul discuțiilor din spațiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanții Comisiei Europene. Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România, care a desemnat orașul câștigător. Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă. 

Concluzia întâlnirii a fost că toate forțele responsabile au datoria să coopereze și să salveze proiectul care a stagnat timp de cinci ani. (I.N.)

 

Foto: Constantin DUMA