În cadrul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Timișoara a găzduit o întâlnire, unde s-a discutat despre multiculturalitate, ca brand al orașului. Au participat reprezentanții etniilor din cadrul Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN), care funcționează la nivelul municipiului, alături de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

În momentul de față există nouă minorități naționale reprezentate în CCMN: maghiari, romi, ucraineni, germani, sârbi, bulgari, italieni, evrei, macedoneni.

„Este nevoie de crearea unui for mai larg, mai deschis în cadrul CCMN, din care să facă parte orice organizație interesată, care îndeplinește condițiile din Regulamentul de funcționare. Consider că acest lucru ar duce la dezvoltarea unui Consiliu Consultativ mult mai inclusiv și operativ, funcțional și cu rezultate palpabile. În momentul de față fiecare minoritate este reprezentată de către o singură organizație, în general fiind vorba, de uniunea respectivei minorități, care are reprezentare și în parlament. Deschiderea și către ONG-uri care activează în domeniul culturii și în domeniul educațional ar fi benefică pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra vieții culturale a fiecărei minorități și, ca primărie, să venim în întâmpinarea nevoilor reale ale comunităților pe care le reprezintă”, a declarat Fritz.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre promovarea multiculturalității orașului ca brand și s-a propus realizarea primei strategii de dezvoltare a orașului multicultural autentic.

O altă propunere a municipalității a fost legată de realizarea unui muzeu al minorităților în viitorul Centru Multicultural Mărășești, ideea fiind salutată de cei prezenți.  

Printre solicitările reprezentanților minorităților din cadrul CCMN se află și alocări de spații, alocări de fonduri pentru evenimente culturale, folosirea limbilor utilizate în mod tradițional în Timișoara pe inscripțiile statice, plăci cu denumirea localității, numele de instituții, inscripțiile monumentelor, respectiv aplicarea plăcuțelor multilingve. (I.N.)