În baza Contractului de furnizare nr.103/26.07.2019, semnat cu Bozankaya Otomotiv MAK. IML. ITH. VE IHR A.S., municipiul Timișoara va achiziționa 21 de tramvaie noi. Pentru a fi acceptat la recepție, primul tramvai livrat trebuie să fie omologat/agrementat în România. Furnizorul a parcurs primele etape necesare obținerii omologării pentru primul tramvai, de la Autoritatea Feroviară Română.
Noile tramvaie care vor circula în Timișoara vor fi testate în laboratoare specializate din Germania, Cehia, Spania și Turcia, ultimele teste urmând să aibă loc în Timișoara.
Autoritatea Feroviară Română a avizat Specificația tehnică a noului tramvai în data de 01.03.2021 și a aprobat Programul de teste și încercări în data de 31.03.2021, testările pentru noul tramvai al Timișoarei începând în aceste zile.
Caracteristici tramvaie: lungime: 29,95 m, lăţime: 2,40 m, număr călători: 200, autonomie tramvai: 63 km (asigurată printr-o sursă de furnizare a energiei electrice, montată pe tramvai). Preţ unitar tramvai, după licitaţie: 9.736.875,00 lei, fără TVA, finanțarea fiind din fonduri europene.
Pentru omologare tramvaielor se vor face 57 de teste și încercări, din care 23 se vor realiza în laboratoare agreate din Uniunea Europeană, laboratoare specializate din Germania, Cehia și Spania, după care vor urma testele în Timișoara în luna iulie, iar celelalte se vor face în fabrica din Ankara.  

Cornel Seracin