Primăria Municipiului Timișoara anunță că a pregătit, în ultimele luni, o nouă strategie care vizează sectorul cultural al orașului. Autoritățile spun că aceasta va avea un impact major asupra modului de finanțare a proiectelor culturale, precum și pregătirea pentru 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. 

Pentru că aceste schimbări au rolul de a aduce împreună actorii culturali într-un scop comun, vineri, 12 februarie, primăria a organizat o discuție la care au participat zeci de reprezentanți ai acestui sector.

De când s-a schimbat conducerea în Primăria Timișoara, mulți au întrebat cum mergem mai departe cu proiectul Capitală Culturală, mai ales acum că s-a și amânat. Probabil că nu este nimeni printre noi care să nu simtă un pic de ușurare pentru că mai avem doi ani, totuși, până la anul cel mare, pentru că este evident că în acest an nu am fi fost pregătiți. Pe de altă parte, asta înseamnă o mare presiune ca să ne folosim de timpul rămas. Și de aceea aproape fiecare lună contează acum, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul întâlnirii. 

Acesta a propus reprezentanților sectorului cultural un plan care se numește „Restart Timișoara 2023”. Noul plan a fost conceput respectând legislația actuală și valorile europene privind accesul egal, transparent și echitabil la resurse publice. 

Uneori se uită că noi vorbim aici de banii comunității - și nu mă refer aici doar la sectorul cultural -, iar noi aici avem o responsabilitate foarte mare, a mai spus primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a explicat că au trecut patru ani de când Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar entuziasmul de atunci a dispărut complet. Mai mult, proiectul a născut și multe frustrări și chiar a dezbinat comunitatea culturală din oraș. În plus, în ultimii ani nu s-au făcut progrese nici în domeniile adiacente programului cultural: promovare, turism, sponsorizări etc. 

Asociația trebuie să fie parte a acestui puzzle, eu nu sunt unul dintre aceia care doresc să dizolve asociația sau să plece primăria ca membru din asociație, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul. Nu mai putem să mizăm tot proiectul Capitală Europeană a Culturii pe funcționarea asociației care este și blocată din mai multe puncte de vedere (...) Nu îmi doresc să pierdem următorii doi ani continuând luptele ultimilor patru ani și judecând litigiile apărute în trecut, a explicat Fritz.

 

Planul Primăriei Timișoara pentru repornirea sectorului cultural

Planul Primăriei Timișoara pentru repornirea sectorului cultural din oraș are la bază trei structuri principale: Serviciul de cultură din cadrul Primăriei Timișoara, Centrul timișorean de proiecte și Asociația de promovare a Timișoarei.

Misiunea Serviciului de cultură va fi de a elabora, coordona și implementa direcțiile strategice din cultură. De asemenea, acest serviciu va reprezenta primăria în foruri culturale locale, naționale sau internaționale. Totodată, acest serviciu se va ocupa de armonizarea calendarului evenimentelor culturale și va realiza studii privind percepțiile și impactul proiectului Capitală Europeană a Culturii la nivelul Timișoarei și regiunii. 

Scopul Centrului timișorean de proiecte, subordonat Primăriei Timișoara, va fi de a oferi sprijin și de a finanța din banii orașului mai multe sectoare cheie: cultură, sport, educație, mediu etc. 

De asemenea, cu ajutorul acestui centru se vor putea obține finanțări nerambursabile pentru toate aceste domenii. Specialiștii de aici se vor ocupa și de sprijinirea în elaborarea, implementarea și raportarea proiectelor. Tot acest centru va dezvolta și programe de burse, rezidențe și formare culturală. 

Un lucru cerut de reprezentanții HORECA în întâlnirile avute cu primarul Dominic Fritz a fost și înființarea unei Asociații de promovare a Timișoarei. Practic o organizație de management al destinației, această asociație va funcționa din veniturile obținute din taxa de turism și cotizații, iar scopul ei este dezvoltarea brandului de oraș și a strategiilor de atragere de turiști, investitori, studenți, resursă umană specializată. Noua asociație se va mai ocupa și de atragerea de resurse financiare private pentru oraș, sponsorizări, incusiv pentru co-finanțarea sectorului cultural din municipiu. 

În cadrul întâlnirii a fost prezentat și proiectul unui nou regulament privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Timișoara a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Principalele modificări aduse vechiului sistem de acordare a finanțărilor nerambursabile vizează evaluarea și selecția proiectelor, care vor fi realizate de comisii cu specialiști externi, precum și digitalizarea procesului de înregistrare a documentelor.

Administrația locală afirmă că este deschisă la orice sugestii de modificări venite din partea actorilor culturali, care pot citi proiectul de Regulament și completa formularul de modificări. Ambele documente pot fi găsite pe portalul Primăriei Timișoara, pe pagina https://www.primariatm.ro/cultura/consultare-publica/

În încheiere, primarul Timișoarei a anunțat și că, în urma discuțiilor avute la București, Ministerul Culturii a decis ca, pe lângă alocarea de fonduri pentru infrastructura culturală a orașului, să deschidă o linie specială de finanțare pentru proiectele culturale ale Timișoarei, prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Tot în Ministerul Culturii va fi numit un subsecretar de stat care va avea principala misiune de a sprijini proiectul Capitală Europeană a Culturii. (I.N.)