Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, o clădire simbol a Timișoarei, se află în plin proces de reabilitare. Conform reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 55%. 

Proiectul cuprinde lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare și reabilitare a clădirii şi a împrejmuirii, în vederea integrării acestui monument istoric în circuitul turistic naţional şi internaţional. Intervențiile vizează:

- renovarea /conservarea /reabilitarea clădirii catedralei, în suprafață totală de 1.490 mp;

- reabilitarea /renovarea obiectivelor conexe: împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități), branșament incendiu etc;

- restaurarea criptei și a pietrelor tombale ale personalităților care își au locul de veci în cripta de sub nava Domului;

- integrarea în circuitul turistic național și internațional a obiectivului restaurat și creșterea numărului de vizitatori (pagină web dedicată, tur ghidat, integrarea obiectivului în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural).

S-au efectuat lucrări de execuție atât în cadrul contractului de intervenții generale, cât și în cadrul celui care vizează componentele artistice ale Catedralei „Sfântul Gheorghe”, o componentă complexă care avansează.

Data de finalizare a proiectului este 1 iulie 2021, iar valoarea totală a investiției este de 21.767.121,96 lei, din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. (C.B.)