În cadrul unei ședințe ce a avut loc marți, 2 februarie, la Palatul Cotroceni, s-a decis redeschiderea școlilor odată cu începerea semestrului II. Conform președintelui României, Klaus Iohannis, numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 este în scădere, ceea ce face posibilă întoarcerea elevilor la școală. 

„Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi. Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi”, a spun Klaus Iohannis, președintele României. 

Urmând modelul altor țări din Europa, copiii vor merge fizic la școală, însă cu respectarea strictă a unor măsuri. 

„Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli”, a mai precizat Iohannis.

 

Scenariile după care vor funcționa școlile

Redeschiderea școlilor se va face în funcție de scenariul epidemiologic în care se încadrează fiecare localitate în parte. Astfel, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, care se află în așa-numitul scenariu verde, toți copiii vor merge fizic la școală, la grădiniță, ciclu primar, gimnaziu și liceu. 

În localitățile în care sunt mai multe cazuri, care se află în scenariul galben, copiii de grădiniță vor merge fizic la grădiniță, copiii din clasele I-IV vor merge la școală, din ciclul secundar vor merge la școală doar copiii din clasa a VIII-a, fiindcă ei se pregătesc de examen. De asemenea, vor merge fizic la școală elevii claselor a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile cu un număr mare de cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, vor merge fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. 

În cazul localităților aflate în carantină, toți copiii vor sta în continuare acasă.

„Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității. În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a conchis Klaus Iohannis. 

 

Ioana NICOLESCU