În ultimele trei luni ale anului trecut, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a realizat peste 4.000 de investigații imagistice pacienților infectați cu noul coronavirus, peste 70 la sută dintre acestea fiind făcute celor care s-au prezentat la triajul epidemiologic. Prin comparație, în 2019, în perioada similară (ultimele trei luni ale anului), înaintea debutului pandemiei, în unitatea sanitară au fost făcute aproximativ 400 de investigații imagistice cu ajutorul computerului tomograf. 

Investigațiile imagistice realizate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT) reprezintă una dintre metodele de evaluare a gradului de infecție cu SARS CoV 2. Rezultatul scanărilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sânge, arată dacă pacientul se îndreaptă spre o evoluție moderată sau severă a bolii. Practic, în cazul acestor pacienți investigația imagistică evidențiază leziunile pulmonare de tip COVID-19, spun reprezentanții spitalului timișorean. 

Încă de la începutul pandemiei, odată cu stabilirea protocoalelor medicale și a investigațiilor clinice și imagistice în cazul pacienților COVID-19, am început, la spitalul Victor Babeș, să folosim pe scară largă Computerul Tomograf. Numărul pacienților investigați a crescut de la lună la lună. Ultimele trei luni ale lui 2020 au însemnat un aflux foarte mare de pacienți și un volum de muncă imens pentru realizarea scanărilor bolnavilor infectați cu noul coronavirus, și asta pentru că nu puțini sunt cei care dezvoltă pneumonii și au un grad ridicat de afectare pulmonară.

Am stabilit un program zilnic de 12 ore în care se fac investigații imagistice. 10 ore sunt dedicate exclusiv evaluării pacienților COVID 19. De asemenea, am asigurat funcționarea compartimentului de radiologie și în weekend-uri, precizează dr. Diana Manolescu, director medical al spitalului.

 

„Mai avem nevoie de un Computer Tomograf în spital”

În aceste condiții, pentru a putea face cererilor și pentru a nu risca defectarea echipamentului,, spitalul ar avea nevoie de încă un Computer Tomograf.

Mai avem nevoie de un Computer Tomograf în spital. Există pericolul ca, din cauza utilizării intensive, zilnice, aparatul să nu mai facă față. Din păcate, nu avem în acest moment un back-up. Dacă intervine o defecțiune, durează câteva zile până când ar putea să vină o echipa de depanare, timp în care nu vom putea face investigații imagistice CT. Mai mult, la aparatul din spital sunt aduși și pacienți din alte unități sanitare. Achiziția a încă unui Computer Tomograf ar preîntâmpina o situație ce poate deveni gravă, adaugă dr. Diana Manolescu.

Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a fost dat în folosință în anul 2018.

 

Camelia BRATU