Asociația Miltonia a organizat, recent, evenimentul „Plant a tree – give a new life”, în cadrul căruia peste 20 de voluntari, alături de primarul Sorin Munteanu, au participat activ și cu bucurie la plantarea a 200 de arbori (platan, stejar roșu și tei românesc) în zona Piața Libertății din orașul Buziaș, contribuind astfel la înverzirea și înfrumusețarea acelei zone.
Acest eveniment a fost realizat în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră „Eco-Edu Banat”, dezvoltat de Asociația Miltonia împreună cu partenerul său din Serbia „Centrul de voluntariat și mișcarea de conservare a naturii Pančevo”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg-IPA CBC Romania-Serbia.
Proiectul „ECO-EDU Banat”, contractat în data de 2 august 2019, are o valoare totală de 319.987,50 euro, din care sprijinul acordat de către Uniunea Europeană este în valoare de 271.989,37 euro.
Prin implementarea proiectului EEB miltonia.ro/eco-edu-banat, mergând pe premiza că poluarea nu cunoaște granițe de niciun fel, cei doi parteneri își propun să consolideze cooperarea transfrontalieră în vederea protecției mediului în regiunea Banat, atât în Serbia cât și în România.


„Baza proiectului nostru este reprezentată de educația ecologică a diferitelor grupuri de copii și tineri, aceasta fiind un proces care contribuie la dezvoltarea competențelor și atitudinilor necesare pentru a proteja mediul prin înțelegerea importanței și impactului unei bune relaționări între oameni și natură.
Aportul nostru în mișcarea de protejare a naturii mai este manifestat și prin realizarea unui tur ecologic virtual creat pe ruta cartografiată de-a lungul văii râului Timiș, în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră «Eco Timiș – un nou produs turistic» http://eco-tamis.com/en/ , implementat în parteneriat cu APDT Timiș – tur realizat de Asociatia Miltonia, prin care încurajăm turismul ecologic subliniind importanța respectării naturii. De asemenea, vom elabora un ghid specific în vederea reducerii gradului de poluare existent – dezvoltat de PGCVP eeb.rs, partenerul nostru din Serbia”, a declarat Suzana Stoianovici, reprezentantă a acestui proiect. (A.B.)