Grădina zoologică din Timișoara se va închide pentru modernizare, a anunțat marți, 24 noiembrie, Dominic Fritz, primarul municipiului. Decizia a fost luată după ce în spațiul public au apărut imagini cu un cerb într-o stare jalnică. Fiind bolnav în stare gravă, acesta nu a supraviețuit, însă povestea sa a dus la realizarea unei anchete și atras atenția asupra condițiilor și modului în care sunt îngrijite animalele.

Din păcate, cerbul de la zoo nu a mai putut să fie salvat. Am făcut o mică anchetă din care a rezultat că nu a fost vorba despre maltratarea sau neglijarea lui, ci de o boală de care suferea de trei săptămâni. Animalele nu mai pot trăi în aceste habitate în care nu s-a investit niciun leu, din 2014. Condițiile improprii de viață contribuie la deteriorarea sănătății lor. Decizia mea este să închid Grădina Zoologică pentru modernizare, a spus Dominic Fritz. 

Închiderea Grădinii zoologice se va face treptat, iar animalele ar putea fi relocate. 

Acum organizăm această închidere pentru că nu o putem face peste noapte, trebuie să vedem unde relocăm animalele, dacă acestea pot rămâne în continuare să fie îngrijite aici.

Luăm legătura cu orașele cu care suntem înfrățiți și care au un zoo modern, Szeged, Karlsruhe, Mulhouse, să ne ofere sprijin pentru realizarea de habitate noi și modernizarea celor existente, conform standardelor europene. Vom lucra la un concept de dezvoltare care să răspundă și la întrebarea care este obiectivul unui zoo în secolul 21.

În niciun caz nu mai putem să ținem deschisă o grădină zoologică pentru divertisment, o grădină zoologică cu condiții improprii. Bunăstarea animalelor trebuie să primeze, iar scopul trebuie să fie unul educativ și unul de conservare, a mai precizat primarul Timișoarei. 

 

Ioana NICOLESCU