Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au realizat o investigație imagistică a plămânilor unui sugar în vârstă de șapte săptămâni. Acesta a fost depistat ca fiind infectat cu noul coronavirus și a fost internat în unitatea sanitară în urmă cu câteva zile. Întrucât exista pericolul unor complicații majore, medicii au decis realizarea unui control pulmonar. Un medic radiolog a intrat în zona roșie a spitalului pentru a efectua o ecografie de torace, o metodă noniradiantă de evaluare. În cadrul investigației a fost folosit un ecograf portabil.

Am optat pentru o ecografie de torace pentru a nu iradia bebelușul la o vârstă atât de fragedă. Această metodă ne permite să vedem în timp real ce se întâmplă cu plămânul copiilor, mai ales când suspicionăm la ei procesele de condensare, penumoniile, care sunt una dintre complicațiile infecției cu SARS COV 2, a precizat Diana Manolescu, medic primar radiolog, șef Secție Radiologie și Imagistică.

Spitalul Victor Babeș deține trei asemenea aparate portabile pentru realizarea de investigații imagistice de înaltă performanță. Acestea se află în dotarea secțiilor de Terapie Intensivă, Pneumologie și Boli Infecțioase.

Este foarte micuț, de aceea am și optat pentru sonda cea mai mică. Din două, trei manevre am evaluat întreg plămânul. A fost vorba de câteva minute și totul este în regulă, a adăugat dr. Manolescu.

Sugarul în vârstă de șapte săptămâni este cel mai mic pacient cu infecție SARS COV 2 investigat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara. În acest moment, în unitatea sanitară mai sunt internați doi copii. (I.N.)