Joi, 8 octombrie 2020, a trecut într-o viața „altfel scrisă în sfânta firii carte”, doctorul bănățean Gheorghe Ghilezan, profesionist dedicat oamenilor, îngrijirii sănătății lor, care, aproape 30 de ani din cariera de medic și i-a pus în slujba echipei de fotbal Poli Timișoara și a trăit, atât ca suporter, cât și, mai apoi, din postura de medic al acestei echipe, momentele de bucurie și de tristețe parcurse de Poli.
Ancorat în glia Banatului, doctorul Gheorghe Ghilezan s-a născut în localitatea Ghilad, județul Timiș, în anul 1937, într-o familie de oameni gospodari, de învățătură aleasă pentru menținerea nealterată a spiritului bănățean și a tradițiilor românești. Tatăl său, Moise, a efectuat studii teologice și a fost investit protopop de Ciacova, iar mama sa, Emilia, provenea dintr-o familie de moșieri.
Din fragedă copilărie, Gheorghe Ghilezan a fost pasionat de sport, de fotbal și a peregrinat țara pentru a fi alături de echipa de fotbal a Timișoarei, pe atunci cunoscută cu numele „Știința”.
Atunci când, la București, în anul 1958, Progresul i-a administrat iubitei sale echipe un năucitor 0-7 și a pierdut titlul de campioană la golaveraj, alături de alți suporteri, Gheorghe Ghilezan a suferit foarte mult, dar, în același an, consolarea sa a fost legată de faptul că „Știința” Timișoara avea să câștige Cupa României.
Pentru Poli, Gheorghe Ghilezan și-a dorit să câștige un titlu de campioană, iar în anul 1978 a ajuns, prin detașare, doctorul echipei sale favorite, Poli Timișoara. A slujit echipa în alb-violet, cu scurte întreruperi, aproape 30 de ani și a prins Gloria echipei timișorene, acea Glorie pentru care a contribuit, asigurând sănătatea celor care au fost trimiș pe terenul de joc să o înfăptuiască, Dan Păltinișanu, Emerich Dembrovski, Vasile Nucă, Dumitru Nadu, Ionel Bungău, Ion Dumitru, Stelian Anghel, Ioan Timofte, Sorin Vlaicu, Alin Oloșutean, Laurențiu Bozeșan, Miroslav Giuchici etc., fotbaliști care reușeau să aducă atmosfera de sărbătoare în tribunele stadionului „1 Mai”.
Considerat de regimul comunist din vremea anilor 50 ca având „origine nesănătoasă”, deși avea medie de admitere pentru a studia la medicină, tănărul Gheorghe Ghilezan nu a fost primit în primul an la Facultatea de Medicină din Timișoara, orânduirea socialistă considerându-l „fiu de mic burghez”.
Anul următor, în 1956, Gheorghe Ghilezan începea studiul pentru depunerea jurământului lui Hipocrate și a se dedica îngrijirii sănătății semenilor săi.
În primul an de facultate, studentul Gheorghe Ghilezan nu a stat departe de colegii săi ieșiți în stradă să obțină libertate, într-o României ocupată, aflată sub regimul republican impus de sovietici. Așadar, toamna anului 1956 l-a prins în mijlocul protestelor studențești din octombrie-noiembrie și a fost unul dintre cei 3.000 de tineri care în ziua de 30 octombrie 1956 au organizat primul protest anticomunist din România, în solidaritate cu colegii studenți din Ungaria ieșiți în stradă pentru a se lepăda de regimul sovietic impus și în Ungaria de ocupantul de la răsărit.
Alături de alți colegi, Gheorghe Ghilezan a fost arestat pentru curajul de a se ridica pentru libertate și trimis în dubă la Becicherecu Mic, dar, pentru că rectorul Univeristății de Medicină de atunci a fost un prieten de-al preotului Moise, tatăl său, acesta a intervenit și l-a salvat de anii grei de privare de libertate în temnițele comuniste.
În 1962, Gheorghe Ghilezan a absolvit Facultatea de Medicină și a fost repartizat în localitatea Cicârlău - Nagysikárló, județul Maramureș, medic. În 1967, la insistențele străbunicii sale, Elena, considerată de organele statului „periculoasă”, pentru că făcea parte dintr-o familie de țărani înstrăriți, Gheorghe Ghilezan a revenit în Banat, primind prin repartiție un nou post de doctor, în localitatea Dumbrava - Igazfalva, județul Timiș.


Atunci când Gheorghe Ghilezan și-a încheiat cariera de medic, după aproape 60 ani de muncă pentru sănătatea semenilor, prietenul său de-o viață, prof. dr. Dorin Sarafoleanu, i-a transmis prin intermediul media: „L-aş cita pe Abraham Lincoln: tu nu ai prescris viitorul, ci l-ai construit. Vei rămâne un model puternic pentru urmaşii tăi medici şi o icoană pentru săteni”.


Asemenea tatălui său, preotul Moise, Gheorghe Ghilezan a rămas adeptul ideologiei creștin-democrate și a făcut parte din P.N.Ț., dorind revenirea României la monarhie. La alegerile locale din anul 2000, Gheorghe Ghilezan a candidat pentru funcția de Primar al comunei Dumbrava, pe listele P.N.Ț.-C.D.-ului.
Anul acesta, în luna iunie, bătrânul medic Ghilezan a fost prins de boală, dar cu toate acestea nu a putut să se obișnuiască cu gândul că nu se va mai întoarce niciodată să îngrijească cei peste 2.200 de pacienți din cele trei comunități Dumbrava, Răchita și Mănăștiur. În septembrie, anul acesta, a închis, cu lacrimi în ochi, cabinetul medical, iar după o lună, avea să închidă și ochii pentru ultima oară.


Aflând vestea trecerii doctorului Ghilezan la cele veșnice, primarul comunei Dumbrava, Ioan Iuhasz, a transmis: „Astăzi spunem MULȚUMESC unui medic, domnului doctor Gheorghe Ghilezan. Un om al cărui angajament, generozitate și grijă plină de pasiune a mers dincolo de datorie. Un om care a muncit zeci de ani în comuna Dumbrava, sacrificând timp și bucurii. Pe fiecare dintre noi ne-a ajutat la un moment dat: ne-a salvat o mamă, un copil, ne-a îndrumat cu sfaturi bune în direcția potrivită. Modest și dăruit profesiei”.


Fostul director al Şcolii Generale din Mănăştiur, Moise Roşu, a trimis un mesaj familiei: „Este un specialist respectat!... a lucrat la oraș, ca medic cu responsabilități mari, a fost apreciat și... putea rămâne acolo! ...modest, cu simțul responsabilității, a înțeles să fie prezent cu priceperea sa, acolo unde era mare nevoie, în mijlocul locuitorilor din comunele Dumbrava și Mănăștiur, fiindu-le mereu aproape!”


„Departe de freamătul tribunelor și de iubirea vieții lui, Poli Timișoara, căreia i-a dedicat cu pasiune, credință și determinare zeci de ani, tatăl meu, doctorul Gheorghe Ghilezan, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani”, a scris, la o zi de la decesul tatălui, fiul bătrânului medic, jurnalistul Marius Ghilezan, în ziarul on-line „România Liberă”.
Înmormântarea distinsului doctor bănățean Gheorghe Ghilezan va avea loc sâmbătă, 10 octombrie, după ora 13, în Cimitirul „Rusu Șireanu” din Timișoara.

Redacția ziarului TIMISOARA transmite, cu prilejul acestui tris moment, CONDOLEANȚE, familiei Ghilezan. Dumnezeu să-l odihnească în pace!!!
Foto: m.romanialibera.ro