Pentru a celebra Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara (UPT) organizează prima ediție, online, a concursului „Tinerii și siguranța alimentelor - PolySafeFood”.

Având ca temă principală „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor“, competiția se adresează elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar. 

„Principalele obiective sunt favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe.

Prin acest concurs se dorește informarea și implicarea cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor privind siguranța alimentelor și implicit a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum”, transmit reprezentanții UPT.

Concursul PolySafeFood se adresează elevilor claselor V-VIII și IX-XII precum și studenților din ciclul de studii licență. Se pot înscrie echipe constituite din maxim doi elevi (clasele V-VIII/ IX – XII) coordonaţi de un cadru didactic (de chimie, ecologie, biologie, fizică sau care predă discipline tehnice și tehnologice în școli generale, licee și colegii de profil tehnic) sau studenți ai ciclului de licență (indiferent de specializarea pe care o urmează). Pentru fiecare dintre cele trei secțiuni ale concursului au fost stabilite câte șapte tematici, care pot fi studiate pe pagina dedicată competiției.

Pentru a participa la concurs, elevii și studenții trebuie să realizeze un poster în format A1, respectând tematica propusă, în programul PowerPoint, și a unei înregistrări video de maximum cinci minute, în care să fie prezentat posterul de către echipa de elevi/studenți participantă. Înscrierea echipelor participante presupune transmiterea posterului și a prezentării video pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până în data de 10 iunie 2020. Rezultatele vor fi afișate în data de 12 iunie 2020.

Echipele participante vor fi ierarhizate în funcție de rezultatele jurizării concursului, iar câștigătorilor fiecărei categorii le vor fi acordate diplome de premiere (Premiul I, Premiul II, Premiul III) și câte două mențiuni. Locurile I, II și III vor beneficia și de o excursie de studii de două zile organizată de Departamentul Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali (CAICON) al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. De asemenea, tuturor participanților la concurs, elevi, studenți și profesori coordonatori, li se vor acorda diplome de participare.

Proiectele premianților vor fi mediatizate prin postare pe site-urile Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și pe paginile destinate concursului de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram). (I.N.)