Duminică, 5 aprilie 2020, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei României, a vorbit românilor despre felul admirabil în care concetățeni ai noștri dovedesc generozitate, omenie, spirit civic și compasiune, într-un moment dificil din viața națiunii noastre, atinsă de Covid-19: „Transmit condoleanțe celor aflați în doliu după pierderea celor dragi, atinși de coronavirus. Doresc familiilor îndoliate să aibă puterea de a trece peste aceste momente grele. Sunt cu gândul alături de oamenii din Arad, Țăndărei, Botoșani și Deva și din alte locuri unde au apărut motive de îngrijorare sau nemulțumire. Suceava are nevoie de ajutor. Spitalele cer echipamente și medicamente. Oamenii sunt speriați și nu știu ce va aduce ziua de mâine. La Suceava este nevoie de mai mult personal medical și de o informare mai bună despre ceea ce se întâmplă. Este absolut necesar să continuăm să stăm acasă și să înțelegem gravitatea situației. Știu că e foarte dificil. De asemenea, nu trebuie cumpărate exagerat de multe alimente. Aceasta creează blocaje și nu ajută pe nimeni!”, spune Majestatea Sa Margareta în mesaj.
„Am aflat în ultima săptămână despre frumoase iniţiative artistice, sociale şi civice pentru a ne ajuta pe cei mulţi care suntem izolaţi acasă. De exemplu Ateneul Român, Teatrul Bulandra, Opera Română, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie şi alte instituţii din ţară transmit spectacole şi concerte online. Teatrul Naţional transmite pe YouTube conferinţele sale prestigioase. Şi minunaţii actori Carmen Tănase, Nadiana Sălăgean, Medeea Marinescu, Şerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, toţi izolaţi la domiciliu, realizează pe YouTube, în fiecare săptămână un nou serial românesc intitulat «Discutabil», despre criza creată de coronavirus. Este un frumos exemplu de profesionalism şi de spirit civic.
Societatea civilă şi românii dau dovadă de generozitate şi de spirit de răspundere. Sunt multe asociaţii şi persoane care oferă sprijin moral, psihologic şi servicii celor mulţi care sunt izolaţi acasă. Livrează cumpărături la domiciliu o mulţime de asociaţii din întreaga ţară. Este, de exemplu Geeks for Democracy, cumpărături la uşa ta, la nivel naţional, Asociaţia studenţilor la construcţii, Bucureşti, Vă ajutăm, din Braşov, Federaţia tinerilor, din Bacău, şi voluntari din Timişoara, Braşov, Târgovişte şi Râmnicu Sărat. Şi lista este mult mai lungă. Puteţi găsi totul pe internet şi, dacă nu aveţi acces la internet, vorbiţi cu prieteni. Direcţia generală de asistenţă socială din Bucureşti a deschis gratuit telefonul verde 0800 821 218, adresat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu un singur părinte.
Serviciile Fundaţiei Regale Margareta a României continuă. Telefonul vârstnicului funcţionează zilnic. Cinci psihologi, trei asistenţi sociali şi douăzeci de voluntari vorbesc la telefon cu oamenii în vârstă la numărul 0800 460 001. Ei dau sfaturi psihologice şi confort emoţional, alină singurătatea, dau informaţii practice şi consiliere socială. Fundaţia mea a iniţiat de curând fondul special pentru seniori, pentru problemele provocate de coronavirus. Pentru cei în vârstă puteţi face donaţii prin sms cu textul «singur» la numărul 8844.
Mulțumesc cu toată recunoștința medicilor, personalului medical și miilor de voluntari care se află în prima linie a luptei cu acest nou dușman al umanității”, a mai transmis Majestatea Sa Margareta.


Flavius BONCEA