România se află sub amenințarea pandemiei de coronavirus. Este una dintre cele mai grave crize pe care o traversează România, o criză care se manifestă la scară globală, întregul mapamond fiind în apărare împotriva pandemiei de coronavirus, virusul ucigaș care a început în Orientul Îndepărat, în cel mai populat oraș din China centrală, Wuhan, capitală a provinciei chineze Hubei.


Autoritățile române continuă să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor României împotriva infectării cu noul tip de coronavirus, astfel că, după două ordonanțe militare cu caracter preventiv, marți, 24 martie 2020, oficialii din Ministerul Afacerilor Interne au comunicat public că au emis cea de-a treia Ordonanță Militară în vederea protejării cetățenilor României de periculosul virus.
Din prevederile acestei a treia ordonanțe militare, ce poate fi citită în întregime accesând site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne, www.mai.gov.ro, ordonanță ce cuprinde 15 articole, redăm aici:
Art. 1. - Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. - Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 3. - Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 - 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Art. 4. - (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Art. 5. - (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Pentru a depăși situația medicală grea pe care o traversează România, în cursul dimineții de joi, 26 martie, în țară au sosit, fiind transportate cu o aeronavă N.A.T.O., din Coreea de Sud, 45 de tone de echipamente medicale.
Potrivit unei informări oficiale primite de la Grupul de Comunicare Strategică, „Cele 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de România, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, vor fi alocate în funcție de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne”.
Până joi, 26 martie, ora 13, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cele 1.029 de persoane confirmate pozitiv, 94 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).
Potrivit comunicatului trimis mass-media de către Grupul de Comunicare Strategică, până joi, 26 martie, la ora 13, 17 persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus, dar și cu boli cronice preexistente, internate în spitalele din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău și Timișoara, au decedat.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 persoane. Alte 110.042 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 183 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 1.883 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.
Până în prezent, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, situația cetățenilor români aflați în alte state se prezintă astfel: 59 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 44 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 11 cetățeni români aflați în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franța și unul în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au decedat.
Cetățenii din România, pentru recomandări și alte informații legate de noul tip de coronavirus, pot apela linia TELVERDE - 0800.800.358, care nu este un număr de urgență, ci o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
În privința situațiai infectării cu noul tip de coronavirus, la nivel european și global, până la data de 25 martie 2020, au fost raportate 204.930 de cazuri în U.E. / S.E.E., Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Până la data de 25 martie 2020, la nivel global au fost confirmate ca fiind infestate cu noul tip de coronavirus, 416.916 persoane, decedate, 18.565 și vindecate, 114.911.

În privința situației pe plan local a noului tip de coronavirus, potrivit unui comunicat remis mass-media, joi, 26 martie, în jurul orei 13, de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, la data emiterii comunicatului, la nivelul judeţuluiTimiş, în carantină instituționalizată sunt 245 persoane cărora li se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat noul tip de coronavirus. Alte 1.671 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Potrivit aceluiași comunicat, Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a transmis că, „conform metodologiei de supraveghere a gripei și infecțiilor acute respiratorii pentru sezonul 2019-2020 se continuă raportarea de către toți furnizorii de servicii medicale a cazurilor de infecții acute respiratorii”.
Astfel, pentru săptămâna 16.03.2020 - 22.03.2020 au fost raportate un numar de, 1.175 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, cu 12 internări, 209 pneumonii, cu 30 de internări, 16 gripe, cazuri clinice, cu 4 internări.
Referitor la numarul de infecții respiratorii în județul Timiș, reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică a Județului Timiș au transmis că acesta „este în scădere față de săptămâna anterioară”.

Cornel S.