În cursul zilei de duminică, 1 martie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat existența pestei porcine africane în județul Timiș. Probele biologice prelevate provin de la porcine din localitatea Bucovăț.

Centrul Local pentru Controlul Bolilor, condus de prefectul județului Timiș, a trecut imediat la derularea operațiunilor de lichidare a focarului de boală.

„Au fost uciși toți cei 56 de porci din exploatația respectivă, fiind incinerați pe loc, într-un incinerator mobil. A fost efectuată dezinfecția primară a locației, iar zona este păzită de polițiști și jandarmi. Vor continua operațiunile de dezinfecție, furajele existente vor fi incinerate, iar gunoiul de grajd va fi dezinfectat”, transmit reprezentanți ai Instituției Prefectului Timiș. 

În Centrul Local pentru Controlul Bolilor a fost stabilită zona circulară de protecție de trei kilometri în jurul focarului de boală, precum și zona de supraveghere, de 10 kilometri, din  jurul acesteia.

În zona de protecție sunt cuprinse localitățile Bucovăț, Bazoșu Nou și Remetea Mare, iar în zona de supraveghere Giarmata, Ianova, Izvin, Bazoșul Vechi, Dragșina, Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Albina, Urseni, Chișoda, Rudicica, zona de est a municipiului Timișoara.

„Echipele DSVSA Timiș care nu au intrat în focarul de boală vor proceda, în perioada imediat următoare, la verificarea fiecărei gospodării cu porcine din aceste localități, începând cu cele din zona de protecție. Vor fi efectuate examene clinice la toate porcinele din aceste gospodării, iar în situația constatării unor eventuale semne de boală vor fi recoltate imediat probe biologice, care vor fi analizate în laboratoarele de biologie moleculară ale DSVSA Timiș și, respectiv, IDSA București", mai spun reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.

Poliția menține, în continuare, restricțiile de control și circulație în zonă. 

 

Ioana NICOLESCU