Faza interzonală a festivalului-concurs „Lada cu zestre”, cea de-a VIII-a ediție, a poposit pe malurile Timișului, pe meleagurile frumoasei comune Șag, localitate periurbană în plină dezvoltare socio-economică și culturală.
Vorbind despre Șag, putem spune că este o comună de câmpie situată în zona municipiului Timişoara, aşezată pe malul drept al râului Timiş. Comuna se încadrează în tipologia localităţilor rurale cu activităţi mixte: agricultură şi industrie, iar situarea pe malul râului Timiş a permis şi dezvoltarea turismului şi a activităţilor de agrement.
În comună funcţionează şcoala, gradiniţa și patru lăcaşuri de cult aparţinând bisericii ortodoxe române, bisericii romano-catolice, cultului penticostal şi cultului baptist. La Șag mai ființează și un muzeu – mândria localității, care îmbină trecutul istoric al comunei cu prezentul acestei așezări.
Festival de folclor pe scena Casei de Cultură „Mihai Viteazu”
Festivalul de folclor și obiceiuri bănățene, intitulat sugestiv „Lada cu Zestre a neamului”, a devenit tradițional, ajungând, în acest an, la cea de-a VIII-a ediție. Organizatori ai manifestării sunt Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, consiliile locale și Inspectoratul Şcolar Județean Timiș. Director al festivalului este profesoara Liliana Laichici, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș. Domnia sa spune că, odată cu ediția din acest an, „Lada cu zestre” ajunge într-o etapă matură, în care experiența celor șapte ediții de până acum își arată rezultatele, atât la nivel organizatoric, cât și la nivelul participanților și al publicului. Prin intermediul acestui festival, județul Timiș a reușit să mobilizeze comunitățile locale, fiecare dintre acestea dezvăluind ce are mai de preț în domeniul artei tradiționale. Totodată, festivalul a creat un cadru propice revitalizării formaţiilor artistice şi creatorilor din judeţ, participând în fiecare an peste 5.000 de artişti amatori, în special din mediul rural.
Profesoara Liliana Laichici spune că rezultatele obţinute până acum nu erau posibile fără implicarea şi sprijinul permanent primit din partea Consiliului Județean Timiş şi din partea autorităţilor locale.
Una dintre fazele zonale ale ediției din acest an a Festivalului „Lada cu zestre” s-a desfășurat în comuna Șag.
Gazdele, Primăria și Consiliul Local Șag, precum și Casa de Cultură „Mihai Viteazu” din localitate, au creat toate condițiile pentru desfășurarea acestei etape a festivalului. Alături de reprezentanții Șagului, s-au mai prezentat la faza zonală localitățile Jebel, Ghilad, Ciacova, Liebling, Parța și Diniaș.
Juriul care a avut misiunea de a stabili calificații la faza județeană a fost alcătuit din Remus Vălungan, referent CCAJT, Stela Anghel, secțiunea coregrafie, Codruța Măgurean, secțiunea poezie în grai bănățean și teatru, Alina Mafa, referent CCAJT, secțiunea expoziții și colecții, și
Adelina Marincu, reprezentant Consiliul Județean Timiș.
Din partea autorităților locale au fost prezenți primarul comunei Șag, domnul Venus Oprea, care a și adresat cuvântul de bun sosit oaspeților: „Vă mulțumesc tuturor celor prezenți că ați venit în număr atât de mare la acest Festival-concurs care, iată, a ajuns la ediția a VIII-a, iar aici, pe scena Căminului Cultural «Mihai Viteazu» se află pentru a doua oară. Urez tuturor concurenților mult succes, iar celor mai buni dintre participanți să se califice în faza județeană și, de ce nu, să ajungă chiar în finală”. Din partea comunei Șag a participat formația de dansuri de fete, cu jocuri din pusta bănățeană, a fost prezentat un „Obicei de nuntă din Șag” și soliști vocali. De asemenea, Șagul a intrat în concurs și cu exponate de la muzeul local. Astfel, cei prezenți au putut să vadă o serie de exponate care îmbină în mod armonios arta, dar și istoria. A fost prezentată o colecție de costume populare, ponevi și obiecte vechi casnice, fotografii, cărți și reviste de patrimoniu local. Pe lângă activitatea socio-economică deosebită, comuna Șag se poate mândri și cu o viață culturală și spirituală de excepție.
Despre concurs, în câteva cuvinte
Și la ediția a VIII-a, „Lada cu zestre” este structurată pe mai multe secțiuni: secţiunea muzicală; secţiunea coregrafică; secţiunea arte plastice, teatru şi recitatori dialectali, dar și gastronomie.
Referindu-ne la regulamentul concursului, pentru că, în fond, festivalul dorește să facă și o ierarhizare a celor mai valoroase prestații la nivel județean, se impune, în general, valorificarea folclorului local, fiecare zonă folclorică fiind obligată să respecte specificul local. Tematica la creatori populari se recomandă a fi inspirată din viaţa satului pe care îl reprezintă, iar vocabularul să fie cel dialectal din zona respectivă. În concurs pot participa formaţii şi interpreţi, creatori, indiferent de instituţiile culturale pe care le reprezintă, inclusiv cea a confesiunilor religioase, a învăţământului, a ONG-urilor sau instituţiilor specifice etniilor din judeţul nostru. Ca o recomandare, formaţiilor coregrafice li se solicită să pună în valoare dansurile locale.
Concursul se desfășoară în trei etape: faza zonală, care are loc în mai multe localități, în zile diferite, astfel încât să fie cuprinse toate comunele și orașele participante; faza județeană, timp de două zile, în 15 și 16 iunie, la Timișoara, care este, de fapt, finala competiției și gala
folclorului timișean, programată anul acesta în ziua de 22 iunie.
Juriul care are ca misiune să facă departajarea între concurenți este format din specialişti reprezentativi din judeţul nostru, iar la faza judeţeană vor fi invitaţi specialişti şi din alte judeţe. Pentru faza zonală formaţiile vor primi diplome de participare. La faza judeţeană se vor acorda diplome şi trofee pentru toţi cei premiaţi.
Petru Vasile TOMOIAGĂ