Începând cu sâmbătă, 14 octombrie, Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește o serie de workshopuri dedicate filosofiei aplicate. Evenimentul este organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș (DJSTT) și se adresează copiilor și tinerilor, elevi în clasele VI-XII, interesați de filosofie și gândire critică. Timp de o lună, participanții vor avea posibilitatea de a interacționa într-un mediu creativ și de a-și dezvolta capacitatea de raționament. 

Înscrierea este gratuită iar atelierele vor avea loc sâmbăta și duminica, între orele 11-16. În plus, elevii vor avea asigurată o masă din partea organizatorilor. Workshopurile vor fi realizate și coordonate de tineri voluntari, membri ai organizației Quantum Civilisation din Timișoara. 

„Filosofia ne face stăpâni asupra proceselor de gândire inovatoare, permite explorarea unor abordări diferite, compararea cu mai mare ușurință a ideilor și situațiilor, aplicarea cunoștințelor în diferite domenii. Iar aceste abilități pot crea cetățeni responsabili, cu o carieră care să aibă un impact pozitiv asupra societății.

Filosofia este un joc al întrebărilor, ideilor și sensului acestora, cu ajutorul căreia învățăm cum să gândim. Studiul filosofiei ne ajută: să gândim clar și independent, să punem întrebările potrivite, să ne argumentăm gândurile și să comunicăm mai bine, să analizăm și să înțelegem fundația ideilor, declarațiilor și argumentelor, să îi înțelegem pe cei diferiți de noi și să ne lărgim perspectiva asupra vieții.

Prin filosofie putem explora noi posibilități și ne putem forma propria imagine despre viață, societate și adevăr – o imagine bazată pe rațiune”, apare în descrierea evenimentului.

„Întorcându-mă de la studiu din Anglia, am constatat ca acele concepte de bază de gândire critică și de filosofie, esențiale pentru o dezvoltare optimă în societate sunt promovate prea puțin la aceste grupe de vârstă. Mai mult de atât, mulți tineri din ziua de azi realizează necesitatea unor astfel de concepte, atât pentru viața lor profesională cât și privată și de aceea am decis ca ONG-ul nostru, Quantum Civilization, să ajute la răspândirea acestor cunoștințe în școli și licee. Noi sperăm ca astfel de evenimente să fie din ce în ce mai accesibile tinerilor și pe viitor vom organiza seminarii de dezvoltare personală pe mai multe planuri, pentru toate grupele de vârstă, toate cu scopul principal de a apropia lumea științifică de cea umanistă, lucru esențial pentru schimbările ce vor avea loc în societate în deceniile ce vor urma”, a declarat Victor Jivănescu, coordonator workshop. 

Elevii de liceu se pot înscrie la urmatoarea adresă:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTlJoe-R8LShcQg2d4DxQxUSmg3o5IrQJoqIAto4LGZXy-Xg/viewform 

Înscrierea elevilor de la gimnaziu (clasele a VI-a și a VII-a) se face la următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfeQBI7GyAPF9DFgCHQ7HjOAemtv0wn3nNmqsGVCNZ3iVFdQA/viewform 

Aceste module fac parte din proiectul „Cetățenie Critică” al DJST Timiș.

A. BORBELY