Implementarea proiectului de gestionare a traficului, Traffic Management, cu finanțare din fondurile europene, a iscat nenumărate dezbateri la Timișoara. Instalarea a nenumărate semafoare a creat nemulțumiri și a ridicat întrebări cu privire la utilitatea sistemului. În următoarea perioadă aceste întrebări și-ar putea găsi răspunsul, deoarece începe sincronizarea mult așteptată a semafoarelor. 

Reprezentanți a Primăriei Municipiului Timișoara informează că din data de 24 octombrie începe procedura de recepție, termenul final al contractului fiind de 31 octombrie. 

„Ne apropiem de termenul final pentru contractul cu finanțare europeană, în 24 octombrie începe procedura de recepție. De asemenea, am programat ca în 31 octombrie să facem inaugurarea. Pe parcursul acelei săptămâni sper să se mai facă remedierile de rigoare, dacă vor fi observații din partea comisiei de recepție. 

De săptămâna viitoare firma Swarco, implementatoarea sistemului, va trece la sincronizare. Așteptările ca până acum să se fi văzut beneficii ale acestui sistem, nu-și aveau rostul. Semafoarele nu sunt sincrotizate încă. S-a lucrat deodată pe tot frontul și nu pe porțiuni. (...) Consecință a acestei abordări, acum suntem în faza finală și pas cu pas se va trece la sincronizarea semafoarelor. Începând de săptămâna viitoare se vor face sincronizările”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiultui Timișoara. 

În cazul în care rezultatele nu vor fi cele așteptate și nu va fi observată o optimizare a traficului din oraș, firma care a implementat proiectul este pasibilă de penalizări.  

„Firma are niște obligații și trebuie să se achite de ele. Dacă nu se achită, suportă consecințele, adică penalizări. Dar am încredere că va merge perfect totul. Poate nu deodată, că întotdeauna există o perioadă de remedieri, de 60 sau 90 de zile, dar noi trebuie să vedem rezultate concrete pe zone, pe măsură ce ele se obțin”, a mai adăugat Robu.

Ioana NICOLESCU