Apa a depășit capacitatea de preluare a sistemului de canalizare din Timișoara

Ploile din ultima perioadă au creat probleme și la Timișoara. Mai multe zone ale orașului au fost inundate, deoarece capacitatea de preluare a apei de către canalizare a fost cu mult depășită. Conform autorităților locale, Aquatim dispune de 12 pompe, care funcționează la capacitate maximă în această perioadă. Cu toate acestea, unele zone ale orașului vor continua să fie inundate în cazul în care ploile nu se vor opri.  

„Ne confruntăm cu un fenomen care este relativ rar la dimensiunea de acum. În fiecare an sunt ploi abundente și se pune în evidență capacitatea limitată, oriunde în lume există o limită similară, a sistemului de canalizare. În Timișoara sunt zone unde canalizarea existentă nu poate prelua mai mult. (…) În anumite zone a fost o corelare între sistemul de canalizare, dimensiunea acestuia, dimensionarea acestuia și dezvoltarea urbană, în alte zone nu a existat o asemenea corelare. Și desigur că acolo unde nu a existat, apar probleme. Nimeni nu le poate rezolva prin intervenții punctuale, în situații de forță majoră ca aceasta. Apa, în mod inevitabil, va fi prezentă în anumite zone ale orașului și se va retrage atunci când ploile vor înceta. Vreau să-i asigur pe timișoreni că s-a făcut tot ce se putea face pentru evacuarea apei. Toate cele 12 pompe, pe care Aquatim le are, au fost puse în funcțiune imediat și merg la capacitatea lor maximă. Numai că, s-a ajuns la o cantitate de apă care e preluată de sistemul de canalizare de două ori mai mare decât debitul canalului Bega, să ne facem o imagine asupra dimensiunii problemei cu care ne confruntăm. Mai multe pompe nu există și nu au cum să fie montate. Sunt situații care se ivesc rar și suntem acum într-o astfel de situație în care fenomenele naturale depășesc un anumit prag și inevitabil apar probleme. 

(…) Mai sunt locuri în oraș unde receptorii sunt înfundați. Evident că acolo se poate interveni și s-a intervenit. Echipele Aquatim sunt de 48 de ore în activitate non-stop în tot orașul”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Ploile cauzează probleme în întregul județ

Ploile masive creează probleme pe raza întregului județ. În unele situații a fost solicitată intervenția personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Banat” al județului Timiș. Astfel, marți, 28 iunie, în cursul dimineții au avut loc intervenții la Maternitatea Bega Timișoara, Casa Tineretului Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, Casa de Pensii Lugoj, Piața Lugoj, Hotel Park Buziaș, Sediul ENEL Buziaș, Liceul Ciacova, case de locuit, curți și grădini, drumuri, anexe gospodărești, pășuni și fânețe.

S-a intervenit pentru degajarea apei rezultate în urma inundațiilor și în curțile, grădinile gospodăriilor cetățenești și a străzilor la nivelul a 15 localități: Timișoara, Lugoj, Buziaș, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Deta, Voiteg, Liebling, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Ciacova, Vișag, Berini, Vucova. Totodată, începând cu ora 8 au fost evacuate un număr de 20 de persoane.

Prognozele meteorologice arată o îmbunătățire a vremii în următoarea perioadă. 

Ioana NICOLESCU