Una dintre cele mai stringente necesități ale Timișoarei este construirea unei parcări în zona centrală. În acest sens în ultimii ani s-au căutat diverse soluții, au avut loc mai multe negocieri, însă deocamdată nu s-a ajuns la un rezultat concret. 

Una dintre soluțiile administrației locale este construirea parcării în locul fostei popote militare situată la intersecția dintre străzile Popa Șapcă și Oituz. Clădirea aparține Universității de Vest din Timișoara (UVT), iar municipalitatea a propus conducerii UVT un schimb de terenuri. Mai exact, în locul acesteia, municipalitatea ar urma să cedeze Campusul Liceului C.F.R. Negocierile se desfășoară de câțiva ani, însă marți, 28 iunie, s-a predat documentația de evaluare a proprietăților. Practic, negocierile ar trebui să se apropie de final. 

„Știți că vrem să construim o mare parcare supraterană la intersecția străzii Popa Șapcă cu strada Oituz, acolo unde actualmente este acea clădire, fostă popotă a armatei. Astăzi ni se predă documentația de evaluare și putem să intrăm în comisia de negociere cu terții și să avansăm pe această procedură pe care am inițiat-o în urmă cu vreo doi ani. Abia acum am ajuns să putem negocia efectiv cu Universitatea de Vest. De îndată ce vom primi documentația, în cursul zilei de azi (n.red. marți, 28 iunie), o să fiu pus în temă, să vedem despre ce este vorba și apoi vom invita reprezentanții universității să poarte o discuție preliminară și apoi să vină în comisia de negociere cu terții pentru a găsi o formulă de schimb de proprietăți, care să ne permită să intrăm noi, municipalitatea, în posesia acelei clădiri și a terenului aferent, încât acolo să putem construi cât mai repede cu putință o parcare supraterană cu zece, 11 etaje, la regimul de înălțime al străzii cu pricina”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Însă, chiar dacă negocierile s-ar încheia în curând în mod favorabil, o problemă o ridică găsirea unui investitor. Licitațiile anterioare, în încercarea construirii unei parcări în spatele magazinului Bega, nu au prezentat un interes din acest punct de vedere. Dacă situația se va repeta, primarul municipiului asigură timișorenii că parcarea se va construi pe banii de la bugetul local. 

„Vom căuta prin licitație un investitor. Vom stabili niște criterii și să sperăm că aici va exista mai mult interes decât la parcarea din spatele magazinului Bega, unde am încercat de două ori să găsim un investitor și niciodată nu s-a prezentat nimeni. (…) Mă aștept ca interesul să fie mai mare și pentru că este o parcare de alte dimensiuni și probabil că într-un plan de afaceri se va ajunge la concluzia că merită o asemenea investiție. Dacă nu va fi nimeni interesat la o încercare, pentru că nu vreau să facem mai multe, atunci vom realiza pe banii bugetului local această parcare. Nu mai putem întârzia unul din lucrurile cele mai importante care lipsesc din Timișoara”, a concluzionat Nicolae Robu.

Ioana NICOLESCU