În perioada 13 – 27 iunie, elevii de la șase licee timișorene spun „Prezent!” la ora de legalitate. Este vorba despre „Școala de Anticorupție”, un proiect inedit implementat cu scopul de informare și conștientizare asupra fenomenului corupției din România și nu numai, și asupra mijloacelor de combatere existente.
Proiectul este organizat de Asociația Studenților de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (ASPFC) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Ziarul Timișoara.
„Ideea unei Școli de Anticorupție a apărut constatând că tendința internațională actuală este de a descuraja practicile corupte prin apel la inițiative «la firul ierbii» menite să mobilizeze tânăra generație înspre valorizarea bunelor practici de legalitate, integritate, responsabilitate civică.
În acest demers de prevenire a corupției, universitățile au un rol determinant: am în vedere aici funcția de responsabilitate socială a universităților care au un potențial enorm în descurajarea comportamentelor morale reprobabile, în construirea unui profil comportamental moral și a unor identități profesionale bazate pe integritate. Nu întâmplător, deviza Universității de Vest este: «Construim cariere, formăm caractere».
Mi-ar plăcea ca, la finalul acestui proiect, liceeni participanți să înțeleagă că: pe de o parte, corupția este «inamicul public numărul 1» al dezvoltării și competitivității unui stat, că erodează democrația, slăbește încrederea în instituții, vulnerabilizează generația tânără afectându-i viitorul; dar, pe de altă parte, să afle că ei, tinerii, au puterea, instrumentele si resursele necesare pentru a o contracara, construind o «constrasocietate a oneștilor». Șpagă, evaziune, fraudă, nepotism, delapidare, trafic de influență – sunt practici de care auzim aproape zi de zi în mass media ori în comunitate. De aceea, ne-am gândit să-i «echipăm» pe elevi cu instrumentele necesare pentru a lupta împotriva lor, astfel încât să devină ei înșiși agenți ai schimbării în comunitatea lor”, a declarat Claudia Cristescu, cadru universitar în cadrul Departamentului de Științe Politice al UVT, inițiatoare a proiectului.
„Implementăm acest proiect cu intenția de a le oferi liceenilor câteva repere de educație anticorupție, dar mai ales cu gândul de a le stimula intoleranța față de manifestările corupției. Prima ediție a Școlii de Anticorupție se derulează exclusiv în liceele timișorene, dar considerăm că proiectul poate fi extins și la scară județeană sau, de ce nu, chiar națională. Pe termen lung, ASPFC va urmări să ducă mai departe inițiativa, ținta finală fiind aceea de a constitui o rețea de activism civic anticorupție la nivelul Municipiului Timișoara”, a spus și Dana Țurcan, studentă, membră ASPFC, coordonatoare a proiectului.
În cadrul programului s-au desfășurat mai multe ateliere de lucru, unde elevii au deslușit ABC-ul anticorupției, încercând să răspundă, sub îndrumarea unor cadre universitare și practicieni, la câteva întrebări precum: Ce este corupția și de ce este ea dăunătoare? Cât (ne) costă corupția? Cum se măsoară corupția? Unde se ascunde corupția și cine o depistează? Ce soluții de reducere a corupției există? De ce eșuează atât de multe eforturi de combatere a corupției? Ce pot face tinerii împotriva corupției?
La conferința de deschidere a luat parte ca invitat și primarul municipiului Timișoara, care a recomandat tinerilor să nu abdice de la principiul moralității, chiar dacă la nivelul mentalului colectiv există încă tendința de a considera persoanele „șmechere” ca fiind deștepte, în detrimentul celor onești, corecți.
De asemenea, prorectorul Ovidiu Megan s-a referit la corupție în termeni de obstacol în calea dezvoltării sustenabile a comunității, accentuând funcția de implicare societală a universității și rolul UVT în „formarea de caractere”.
Corina Turșie, prodecanul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, a susținut pentru elevi o lecție deschisă despre sistemul de integritate al Uniunii Europene, cel mai recent Raport al Mecanismului de Comunicare și Verificare pentru România și despre importanța Agenției Naționale de Integritate în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.
În prima zi a „Școlii de Anticorupție”, elevii au aflat de la Corina Ilin, președinta Comisiei de Etică a UVT, de ce oamenii buni fac lucruri rele, care este psihologia corupției și valorile etice care stau la baza luptei cu corupția.
Mihaela Tomiță, șefa Centrului Antidrog Timișoara, le-a prezentat tinerilor participanți câteva repere din practica luptei anticorupție, transmițând mesajul că „fiecare dintre noi ar putea lua atitudine împotriva corupției”.
Tot în cadrul evenimentului, miercuri, 15 iunie, liceenii au avut șansa de a lua parte la discutarea unor spețe de corupție, din punctul de vedere al acuzării, al apărării, respectiv din punct de vedere jurnalistic, în de sala de judecată a Secției I Civile, Curtea de Apel din Timișoara. Invitați au fost Codrin Gavra, procuror al Direcției Naționale Anticorupție, Monica Bădescu, judecător, Fanu Moca, avocat și Melania Cincea, jurnalist de investigație. Moderatorul discuțiilor a fost Alexandru Jebeleanu, de la UVT.
Discuțiile s-au centrat pe rolul diferitor instituții și al profesioniștilor din domeniul justiției, dar și pe atitudinea cetățenilor și pe modul în care oricine poate acționa împotriva corupției. Totodată, au fost prezentate diferite cazuri, reprezentarea lor în presă, rezultatul și urmările acestora. „Fenomenul corupției ajunge la urechile tuturor prin mass-media, care ne bombardează cu știri non stop. Este în prezent un fenomen care ne afectează pe fiecare în parte. Problema este de a ști cum, din punctul de vedere al unui cetățean, să combați acest fenomen. De aceea este important să știi ce ai de făcut”, a spus Codrin Gavra.
Elevii au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să ia parte la discuții.
În zilele următoare, elevii liceelor „N.Lenau”, „W.Shakespeare”, „J.L.Calderon”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național „C.D.Loga” și ai Colegiul Național Bănățean vor elabora și aplica un chestionar sociologic în școlile timișorene pentru a afla care este percepția colegilor despre fenomenul corupției. La finalul proiectului, va fi publicat primul „Atlas al Corupției” redactat de elevi, ce va fi oferit autorităților locale.
Ioana NICOLESCU