În urma respingerii contestației la raportul efectuat de Curtea de Conturi, care declara ilegală asocierea dintre clubul de fotbal ACS Poli și Consiliul Local Timișoara, primarul municipiului, Nicolae Robu, a efectuat un alt demers în acest sens. El a transmis o solicitare către Curtea de Conturi, în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public, cunoscută ca legea transparenței. Mai exact au fost solicitate „rezoluțiile emise de către Curtea de Conturi a României, privind asocierea administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016”, după cum apare în document. 

„Știm că în ceea ce privește asocierile pe care Consiliul Local al Municipiului Timișoara le-a avut, Camera de Conturi Timiș s-a pronunțat negativ și la fel a făcut-o Comisia de Soluționare a contestațiilor de la nivelul național al Curții de Conturi a României. Și atunci am considerat că e bine să întrebăm ce rezoluții s-au dat pe alte asocieri, din mulțimea celor care există în România” a declarat Nicolae Robu.

Răspunsul, primit de curând de  municipalitate, nu a fost deloc mulțumitor. Acesta se prezintă astfel: „Având în vedere că instituția noastră nu deține o situație a tuturor rezoluțiilor emise privind asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016, vă recomandăm să consultați datele și informațiile existente în cadrul ultimului raport anual privind gestionarea finanțelor publice locale pe anul 2014, întocmit la nivelul fiecărui județ în parte”, după cum apare în răspunsul trimis municipalității Timișoara.

Primarul municipiului și-a exprimat public convingerile cu privire la Curtea de Conturi, conform cărora instituția a devenit susceptibilă de ilegalități. 

„Mie mi se pare că este un răspuns inadmisibil. Curtea de Conturi a României refuză să ne spună cum s-a pronunțat asupra altor asocieri. 

Eu am cerut să ni se spună cum au fost considerate de către Curtea de Conturi asocierile administrațiilor publice locale, altele decât cea a municipiului Timișoara, pentru susținerea sportului pe 2015-2016. Și răspunsul este «Noi nu avem această informație, o puteți găsi în rapoartele locale pe 2014». Deci asta este Curtea de Conturi a României, un asemenea răspuns emite. 

Este o bătaie de joc fără seamăn și eu cred că nimeni nu e mai presus de lege în țara aceasta și cred că nu pot fi mai presus de lege nici funcționarii Curții de Conturi. Acești funcționari nu-și merită statutul de angajați ai unei instituții atât de importante într-un stat. O dezonorează. Curtea de Conturi trebuie să fie o instituție credibilă, o instituție deservită de oameni competenți, de oameni corecți, cinstiți, deasupra oricăror suspiciuni și independenți. Care să nu facă nici jocuri politice și nici de altă natură”, a spus Nicolae Robu.

Întrebat care vor fi următoarele demersuri, edilul Timișoarei a afirmat că acest lucru depinde de juriștii din cadrul primăriei. El a mai a adăugat că este foarte nemulțumit de modul în care îți îndeplinesc atribuțiile angajații serviciului juridic din Primăria Timișoara. 

Ioana NICOLESCU